Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор


Главният прокурор Иван Гешев на заседанието на правната комисия в четвъртък
Главният прокурор Иван Гешев на заседанието на правната комисия в четвъртък

Комисията по правни въпроси прие на първо четене законови промени, предвиждащи създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Те са предложени от Министерския съвет и предвиждат върховен съдия да може да разследва главния прокурор и неговите заместници при данни за извършено престъпление.

Всички депутати без тези от “Възраждане” в правната комисия на парламента подкрепиха законопроекта. Партията на Костадин Костадинов предложи свой законопроект, който предвиждаше началникът на Националната следствена служба да може да разследва главния прокурор. Депутатите отхвърлиха този законопроект.

В предишното Народно събрание проектът за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор беше приет на първо четене в правната комисия и в пленарната зала. Второто гласуване в правната комисия обаче така и не се състоя – тогавашният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ не допусна законопроектът да влезе в дневния ред. Така законопроектът в крайна сметка не беше приет.

Сега депутатите от правната комисия отново приеха законопроекта на първо четене. Гласуването на първо четене в пленарната зала и на второ четене в комисията и в пленарната зала предстои.

Председателят на правната комисия от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Стою Стоев каза, че ще се направи всичко възможно предложението да се разгледа в пленарната зала на парламента още в петък.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който представи законопроекта пред депутатите, приветства резултатите от гласуването.

На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и негови заместници, които се противопоставиха на промените.

В началото на работата на 49-ото Народно събрание ГЕРБ заяви, че ще подкрепи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Това стана по време на разговорите с ПП-ДБ за обща законодателна програма. По-рано партията на Бойко Борисов изразяваше съмнения в това доколко въвеждането на такъв механизъм съответства на конституцията.

Законопроектът предвижда при данни за престъпление, извършено от главния прокурор или неговите заместници, разследването да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.

Той ще се се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, които са дали съгласие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Действията на този специален прокурор ще се контролират от друг наказателен съдия.

Целта на идеята съдия да разследва главния прокурор е той да бъде независим при взимането на решения. Главният прокурор е ръководител на държавното обвинение и редица международни организации и експерти са предупреждавали през годините, че може да влияе на всяко разследване срещу себе си, започнато от прокурор, който му е подчинен.

Приемането на законопроекта на първо четене идва на фона на искането на оставката на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха той да бъде отстранен. Това се случи един ден след като кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел посочи искането на оставката на Гешев като свой приоритет и получи подкрепа за това от ДПС. Същите членове на ВСС преди подкрепяха Гешев.

И двете партии преди са защитавали Гешев и са се противопоставяли на приемането на механизъм за разследване на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG