Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ осъди "осакатяването" на независимостта на съда. Съдии и адвокати също реагираха


Асен Василев, Христо Иванов, Кирил Петков (отляво надясно) и Атанас Атанасов (в гръб) разговарят в парламента.
Асен Василев, Христо Иванов, Кирил Петков (отляво надясно) и Атанас Атанасов (в гръб) разговарят в парламента.

Създаването на възможност Висшият съдебен съвет (ВСС) да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища без участието на нито един член на съвета, избран пряко от съдиите, може да ликвидира независимостта на съда.

Такова мнение изразиха в четвъртък вечерта бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова.

От “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) пък декларираха в петък сутринта, че “няма да си затворят очите” пред “осакатяването” на първоначалните законодателни предложения.

Повод за реакциите им стана приетата с гласовете на ГЕРБ и ДПС в парламентарната правна комисия поправка в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според нея председателите на върховните съдилища ще могат да се назначават и освобождават с 13, вместо със 17 гласа, при това без изискване тези решения да се взимат с мнозинство от гласове на членове на ВСС, избирани пряко от съдиите.

Този текст беше прокаран между първо и второ четене на законопроектите за т.нар. механизъм за контрол на главния прокурор. Депутатите от ГЕРБ и ДПС решиха да приравнят ръководителя на държавното обвинение с председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, въпреки възраженията на правосъдното министерство и Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

“От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи”, заявиха от парламентарната група на коалицията, която в понеделник се разбра с ГЕРБ за ротационно правителство с втория мандат.

Механизмът за контрол на главния прокурор и продължаването на съдебната реформа е сред основните приоритети на бъдещото мнозинство. Още при първото гласуване на второ четене в правната комисия на текстове от общата програма на двете сили обаче, ГЕРБ и ДПС гласуваха срещу ПП-ДБ.

“Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт - част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда”, написа във Фейсбук в четвъртък съдия Тодорова.

Тя посочи, че според гласуваните нови текстове на ЗСВ вече няма да могат да се избират съдии от парламентарната квота на ВСС, а в същото време се намалява броят на необходимите гласове за избор и освобождаване на председателите на върховните съдилища.

“С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите”, написа Тодорова.

“Не погубвайте независимостта на съда и не слагайте знак на равенство между председателите на върховните съдилищата и главния прокурор. Едните решават и то само в състав, а главният прокурор еднолично решава и се разпорежда. Прокурорът е страна в процеса, но господарят на справедливостта е съдът”, призова депутатите във Фейсбук адвокат Гигова.

В петък предстои въпросните промени да бъде окончателно гласувани в пленарната зала на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG