Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП, "Възраждане" и ИТН обвиниха ПП-ДБ в "отказ от национален суверенитет"


Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

Народните представители от БСП напуснаха в петък пленарната зала, след като депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Радостин Василев огласи запис, който твърди, че е от Национален съвет на коалицията.

Това стана малко по-рано през деня по време на пресконференция, на която Василев каза, че напуска ПП-ДБ и я обвини в "предателство" заради споразумението за ротационно правителство с ГЕРБ.

В частта от записа, пусната на пресконференцията, се чува как гласове, които приличат на тези на лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков, обсъждат няколко политически теми, една от които е смяна на кадри в държавни служби, които са одобрени от "посолства" на други страни.

"От записите става дума за отказ от национален суверенитет, за кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, става въпрос за скрити договорки на коалицията на имунитетите", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. Тя определи случилото се като "абсолютен международен скандал".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че депутатите от партията му са подготвили сигнал, който ще бъде пуснат до главния прокурор. "В сигнала искаме да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения", каза той на брифинг в парламента. Според него в пуснатия от Василев запис има данни за извършено престъпление срещу републиката по глава Първа от Наказателния кодекс.

Същия аргумент използва и лидерът на Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. "Службите в страната се съгласуват и одобряват от чужди посолства, това е национално предателство и за тези, които го правят, има член 103 в Наказателния кодекс", каза той.

От "Продължаваме промяната" не са коментирали записа, след като Василев го огласи в петък. Ден по-рано лидерът на партията Кирил Петков съобщи, че Василев ще представи манипулирани записи, които са правени в централите на партията и в Народното събрание. По негови думи "тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство". Василев твърди, че пуснатият откъс не е манипулиран, а само изрязан, и че ще даде достъп до целия запис от срещата.

По-рано в петък преди пресконференцията на Василев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че "нерегламентирани" записи няма да повлияят на съставянето на правителство.

Радостин Василев е и бивш спортен министър от "Има такъв народ" (ИТН). През 2022 г., когато партията се оттегли от управляващата коалиция с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, той напусна ИТН и подкрепи правителството на Кирил Петков. През април Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на му, за да му бъде повдигнато обвинение за оказване на принуда.

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание заедно с него и още няколко депутати от партията. Тогава беше публикуван запис, в който се чува как Василев убеждава Иванова да не се отмята от решението си да напусне партията на Слави Трифонов. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу нея. Преди две седмици той се отказа от имунитета си, за да бъде разследван по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG