Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев заради дело за заплаха на бивша депутатка от ИТН


Радостин Василев
Радостин Василев

Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата Радостин Василев, избран от коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Това съобщи прокуратурата в четвъртък като добави, че иска да повдигне обвинение на Василев за оказване на принуда.

Става дума за разследване от 2022 г. за опит на Василев да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание.

Според съобщението на държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Василев. Това обаче не може да се случи, докато той има депутатски имунитет, който го защитава от наказателно преследване.

Василев определи искането за сваляне на имунитета му като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме промяната” - партията, от която той беше избран за народен представител.

Случаят, за който прокуратурата иска да повдигне обвинение на Василев, е от юли 2022 г. Тогава ИТН напусна коалицията с “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” и така остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Няколко депутати от ИТН се отцепиха от парламентарната група на партията и запазиха подкрепата си за кабинета. Радостин Василев тогава беше министър на спорта и също напусна ИТН.

След новината за решението на Василев и петимата депутати от ИТН, ръководството на партията на Слави Трифонов обвини бившия министър на спорта, че е заплашвал депутатка с цел да я накара да напусне групата на ИТН. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пусна публично запис на телефонен разговор, който посочи като доказателство.

В него спортният министър в оставка Радостин Василев се чува как убеждава неизвестната досега депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов.

Василев тогава отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу Иванова.

Сега Софийската градска прокуратура съобщи, че през юли е започнала досъдебно производство по случая. Според наблюдаващия прокурор са събрани достатъчно доказателства за това, че Василев “чрез заплашване направил опит да принуди” Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН.

Пред журналисти в парламента Василев каза, че искането за свалянето на имунитета му е опит за политическо сплашване. Той обвърза съобщението на прокуратурата с позицията си в подкрепа на въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

“Един час след като бях в “Нова телевизия” и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение”, каза Василев. Той добави, че няма никакви притеснения и това е някаква поредна “стъкмистика” на прокуратурата.

Главният прокурор може да внесе искане за сваляне на депутатския имунитет на Василев в Народното събрание, което да разреши това да стане. Самият Василев каза, че ще реши дали да се откаже от имунитета си, когато се запознае с искането на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG