Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Достойна за олимпийски медал". Йоана Илиева - най-добрата сабльорка в Европа


Йоана Илиева
Йоана Илиева

Още ненавършила 22 години, фехтовачката Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата в Будапеща. Младата гордост на България е Човек на деня на Свободна Европа.

Йоана Илиева отдавна е шампионка. С новия си си медал обаче тя надскочи постижението си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Тогава това беше най-големият успех за родната фехтовка и първа титла от първенство от подобен ранг след ерата на Васил Етрополски, който през 1983 г. взе световната титла на сабя. На негово име е кръстена и фехтовалната академия, чиято възпитаничка е Йоана. Под ръководството на старши треньора на националния отбор Ивайло Воденов сабльорката влезе в елиминациите под номер едно и даде заявка за титлата още в началото на турнира.

Тя победи всичките си съпернички, за да стигне до финала, в който надви Сабина Мартис от Румъния с резултат 15 на 8 туша.

„Йоана премина с огромна скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички елементи на играта,“ каза Запрян Ванчев, член на управителния съвет на Българската федерация по фехтовка (БФХ) и директор на академия "Васил Етрополски", цитиран от БНР.

„Тя показа невероятно високо ниво на концентрация от първата до последната минута и игра без сривове и отпускане. Такава игра е достойна за олимпийски медал, а за Йоана може да се говори само със суперлативи“, добави Ванчев.

"Беше страхотен ден, изпълнен с наслада да практикувам този спорт. Благодарна съм треньора си Ивайло Воденов, това е резултат от общия ни труд последните години, както и на другите треньори, които са до мен всеки ден, на семейството ми и на невероятния ОТБОР, който имаме, обичам Ви", написа Илиева във Фейсбук, след състезанието.

Йоана Илиева е родена през 2001 г. Занимава се сериозно с този спорт от 12-годишна възраст. Запалва се обаче още като малко дете и тази страст се превръща в нейна съдба.

"Още от много малка исках да тренирам нещо и когато станах на 8 г., дядо ми искаше да запише всичките си внучки на спорт. В същия ден в класната стая влязоха треньори по фехтовка. Те бяха взели със себе си маски и саби и това много ме впечатли. Още същата вечер отидох да пробвам и така, без да се усетя, минаха 4 години, в които тренирах в училищния салон", разказва тя през 2019 г. в интервю за Uspelite.bg.

Първият ѝ успех идва още преди да навърши 14 г. - дебютът ѝ на международната пътека е девето място на световно първенство до 17 години. Няколко месеца по-късно, вече 14-годишна, през 2005 г. тя става балканска шампионка за жени и печели първия си европейски турнир.

През 2017 става подгласничка на европейската шампионка до 17 години и оглавява европейската ранглиста. През 2018 г. отново печели сребърен медал от европейското и първото място в ранглистата, а българският национален отбор с нейно участие става първи на отборното първенство. Завършва пета на световното до 17 години, като остава на точка от медал, но се класира за младежките олимпийски игри, където завършва пета, а българският отбор - четвърти.

През сезона 2018/2019 вече е в категория девойки, до 20 години, където едва 17-годишна успява да завоюва 1-во място в световната ранглиста и бронзов медал от световното. Това е първият женски медал на световно в историята на българската фехтовка.

"Медалът от световното е моят №1, тъй като той е първи за България от 30 години насам и не го осъзнавах, но това да си медалист от световно първенство е много по-различно от всички други състезания", казва тогава тя.

През 2019 г., вече 19-годшна, печели шест медала от седемте си участия в Световната купа - два златни, един сребърен и три бронзови. През 2020 г. Илиева е избрана за лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“.

"Бих желала аз да поставя едно ново начало и след мен да има още много таланти", казва Илиева през 2019 г. Днес тя вече гледа към следващата си мечта - медал на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG