Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не мога да опиша емоциите". Юлияна Янева, която за първи път стъпи на европейския връх в борбата


Юлияна Янева ликува заедно с треньора си Серафим Бързаков (вдясно) и друг член на треньорския щаб.
Юлияна Янева ликува заедно с треньора си Серафим Бързаков (вдясно) и друг член на треньорския щаб.

Въпреки че тъкмо се беше възстановила от поредна операция на коляното, преди месец тя спечели турнира "Дан Колов". Няколко месеца по-късно вече е шампион на Европа. Юлияна Янева, която преди ден спечели първата си европейска титла, е Човек на деня на Свободна Европа.

Миналата година тя претърпя пета поредна операция на коляното и се възстановяваше в продължение на 8 месеца. Завърна се на тепиха през януари, през март стана първа в турнира "Дан Колов" в София, а вече е и шампионка на Европа.

Тя е Юлияна Янева, която в четвъртък спечели златен медал на Европейското първенство по борба в Загреб, Хърватия, в категория до 68 килограма.

На финала българката победи с 10:3 бившата европейска шампионка от Украйна Алла Белинска. Това се оказа своеобразен реванш за Янева, която падна именно от украинката на финала на европейското през 2021 г. във Варшава, Полша.

Освен сребърен медал тогава и златото от четвъртък, Янева спечели и бронзов медал от Европейското първенство по борба през 2022 г. в Будапеща, Унгария. В кариерата си Юлияна има и злато от индивидуалната световна купа в Белград през 2020 г., но в по-горната категория - до 72 килограма.

От 2019 г. тя се състезава в русенския клуб по борба "Юнак Локомотив", а личен треньор ѝ е сребърният медалист от Олимпиадата в Сидни, четирикратен европейски и двукратен световен шампион Серафим Бързаков.

"Не мога да опиша емоциите, които преминават през мен в момента. Искам да благодаря на целия треньорски щаб и на моя личен треньор, който е неотлъчно до мен от 2019 г. Въпреки че преминахме през много негативи, той продължава да ме подкрепя", каза Янева пред БНТ след триумфа си в Загреб.

"Юлето си го заслужи този златен медал. Тя мина през много перипетии, включително и няколко операции. Започнахме с подготовката за това първенство през януари. Аз я виждах шампионка, но беше важно в главата си тя да бъде с шампионски дух", добави личният ѝ треньор.

Юлияна Янева е на 24 години и е родена на 2 август 1998 г. в ямболското село Кукорево. Първото ѝ международно състезание е Световното първенство по борба за кадети в Снина, Словакия, през 2014 г. При жените тя започва да се състезава редовно от лятото на 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG