Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбската армия е в пълна бойна готовност. НАТО призова за деескалация на напрежението в Косово


Служители на специалните полицейски сили стоят до горяща кола след сблъсъци между косовската полиция и етнически сръбски протестиращи в петък
Служители на специалните полицейски сили стоят до горяща кола след сблъсъци между косовската полиция и етнически сръбски протестиращи в петък

НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството му нахлу със сила в общински сгради, за да въведе новоизбраните кметовете в населената предимно със сърби северна част на страната.

Действията на властите в Косово доведоха до сблъсъци между косовската полиция и протестиращи, които се противопоставят на етническите албански кметове. По тази причина Сърбия постави армията си в пълна бойна готовност и придвижи военни части по-близо до границата.

"Призоваваме институциите в Косово да деескалират незабавно напрежението и апелираме към всички страни да решат ситуацията чрез диалог", написа в Туитър говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

Сръбските власти обвиняват мисията на НАТО в Косово и силите на КейФОР, че "не са си свършили работата", съгласно подписаните договорености. "Сръбските въоръжени сили ще останат в пълна бойна готовност до следващо нареждане след бруталната употреба на сила от Албин Курти (премиерът на Косово, бел. ред.) и неговите сили срещу сърбите в Косово и Метохия", се казва в съобщение на сръбския Съвет за национална сигурност.

В град Звечан в Северно Косово органите на реда употребиха сълзотворен газ в петък, за да разпръснат протеста пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.

Протестиращи в Звечан
Протестиращи в Звечан

Сърбите в северната част на Косово не приемат обявената през 2008 г. независимост от Сърбия.Етническите албанци съставляват над 90 процента от населението на Косово, а сърбите са мнозинство само в северната част.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG