Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган печели балотажа и ще бъде президент на Турция още пет години


Реджеп Тайип Ердоган се обръща към привържениците си в Истанбул
Реджеп Тайип Ердоган се обръща към привържениците си в Истанбул

Реджеп Тайип Ердоган спечели балотажа на президентските избори и ще бъде държавен глава на Турция още пет години. Това съобщи председателят на турската Върховна избирателна комисия Ахмет Йенер, цитиран от Би Би Си. За пръв път Ердоган трябваше да се бори за следващ мандат като президент на балотаж, а опонентът му беше кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

По думите на Йенер Ердоган получава 52,14% от гласовете и печели изборите. Той посочи, че макар резултатите все още да не са публикувани, те няма да се променят и Ердоган ще управлява и в следващите пет години.

По-рано настоящият президент обяви победа и благодари на избирателите си, че са му поверили отговорността да управлява Турция за още пет години.

Ердоган се обръща към поддръжниците си след края на изборния ден в Истанбул
Ердоган се обръща към поддръжниците си след края на изборния ден в Истанбул

Ердоган се обърна към привържениците си в Истанбул и каза, че избирателите са му поверили отговорността да управлява Турция още пет години. По този начин той обяви победа, въпреки че официалните резултати все още не са публикувани.

"Единственият победител е Турция", каза още Ердоган след края на изборния ден.

Няколко държавни лидери, сред които президентът на Русия Владимир Путин, унгарският премиер Виктор Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич поздравиха Ердоган за победата, въпреки че до момента не са публикувани официални резултати.

Опозиционният кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу определи вота като "най-нечестните избори от години". Той каза, че резултатите показват волята на хората да променят авторитарното управление.

Балотажът на президентските избори на 28 май се проведе, след като нито един от двамата кандидати не успя да събере повече от 50% от гласовете на първия тур две седмици по-рано. Тогава Ердоган спечели малко над 49,5% от гласовете или с около 2,5 милиона гласа повече от опозиционния кандидат, който получи близо 45,9%. Това е първият път, в който настоящият турски президент се бори за поста на балотаж.

Ердоган беше сочен като фаворит на балотажа, защото още на първия тур получи повече гласове от опонента си. Освен това той получи подкрепата на третия кандидат за президент, който не стигна до балотаж - националистът Синан Оган.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не откриха доказателства за манипулации при преброяването на гласовете на първия тур, но отчетоха, че Ердоган и партията му са имали нечестно предимство заради контрола си над медиите, държавните институции и ресурсите на държавата. Опозицията тогава подаде сигнали за грешки в преброяването на бюлетините в хиляди секции.

Около 64 милиона турски граждани имаха право на глас на изборите в неделя. До момента няма официални данни за избирателната активност на балотажа. На първия тур, който се проведе паралелно с парламентарните избори, активността беше 89%.

На изборите за парламент Алиансът, в който водеща роля има ислямистката Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган, спечели достатъчно места в парламента за мнозинство. Опозиционният алианс, в който водеща роля има Републиканската народна партия на Кълъчдароглу, остана втори.

Привърженици на Ердоган празнуват в Истанбул
Привърженици на Ердоган празнуват в Истанбул

Това ще бъде третият 5-годишен мандат на Ердоган като държавен глава на Турция.

Турската конституция допуска длъжността президент да може да се заема от един и същи човек не повече от два последователни мандата. През 2017 г. обаче Ердоган прокара конституционна реформа, която превърна Турция в президентска република. Така от една страна увеличи правомощията си, а от друга, благодарение на решение на Върховната избирателна комисия, получи правото да се яви на избори пак.

69-годишният Ердоган управлява Турция от 20 години - първо като премиер, а от 2014 г. като президент. След конституционната реформа от 2017 г., проведена след неуспешния опит за преврат година по-рано, Турция е президентска република и Ердоган има водеща роля като президент. Опонентите му го обвиняват в репресии над опозиционни фигури и потискане на свободата на изразяване в страната - обвинения, които той отрича. Те обвиняват неговата фискална политика и за високата инфлация в страната, която повиши цената на живота за турците.

74-годишният Кълъчдароглу от 2010 г. е лидер на основната опозиционна партия в Турция - основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Републиканска народна партия. Той се явява на президентски избори за пръв път като кандидат на алианс от шест опозиционни формации. Сред тях не е прокюрдската Демократична партия на народите, но той получи подкрепа сред кюрдските гласоподаватели.

Основното обещание на опозицията преди изборите беше да превърне Турция отново в парламентарната република, каквато беше преди 2018 г. Затова редица анализатори определиха изборите в Турция през май 2023 г. като своеобразен референдум за режима на Ердоган.

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу
Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG