Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови сблъсъци и сълзотворен газ. Етнически сърби опитаха да нахлуят в общински сгради в Северно Косово


Войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КФОР охраняват улица в град Звечан, Северно Косово, понеделник, 29 май 2023 г.
Войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КФОР охраняват улица в град Звечан, Северно Косово, понеделник, 29 май 2023 г.

Етнически сърби в северната част на Косово опитаха да нахлуят в няколко общински сгради, в които няколко дни по-рано с помощта на полицията бяха въведени новоизбраните кметове. Това съобщиха световните агенции в понеделник.

В петък се стигна до сблъсъци между косовската полиция и протестиращи сърби, които се противопоставят на етническите албански кметове. Те бяха избрани в няколко района в Косово с предимно сръбско етническо население, след като сърбите бойкотираха изборите.

В понеделник Ройтерс предаде, че войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР) са формирали кордони за сигурност около три кметства в северната част на страната. В Звечан - един от въпросните градове - протестиращите сърби се опитаха да разкъсат кордоните и да нахлуят в общинските сгради, но косовската полиция ги спря, използвайки сълзотворен газ.

В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, войници от КФОР поставиха бодлива тел около сградата на общината, за да я предпазят от стотиците протестиращи сърби, събиращи се наблизо. Мироопазващите сили на НАТО блокираха също така и кметството в Зубин Поток, за да предотвратят нахлуването вътре на демонстранти.

Етнически сърби, събрали се пред сгрдата на кметрството в Звечан, 29 мйа 2023 г.
Етнически сърби, събрали се пред сгрдата на кметрството в Звечан, 29 мйа 2023 г.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово. Единствено в северната част на страната населението е предимно от етнически сърби. Те от години настояват за прилагането на постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение от 2013 г. за създаването на асоциация на автономни общини в техния район.

През април сърбите отказаха да участват в местните избори и етнически албански кандидати спечелиха кметските постове в четири общини със сръбско мнозинство.

Сега сърбите настояват правителството на Косово да отстрани кметовете етнически албанци и да позволи на местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

Сърбите в северната част на Косово не приемат обявената през 2008 г. независимост от Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG