Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговорите за правителство отиват във фризера? Не, замразяването е част от тях 


Колаж с автора на фона на кадър от преговорите между лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".
Колаж с автора на фона на кадър от преговорите между лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

След публикуването на записа от заседание на "Продължаваме промяната" през миналата седмица ГЕРБ обяви, че замразява преговорите за общо правителство с втората политическа сила. Наистина ли записът, огласен от Радостин Василев, е толкова скандален и ще провали ли съставянето на кабинет?

Разбира се, че ще има правителство, бих казал, поемайки риска след седмица да се оправдавам защо се ангажирам прибързано с категорични прогнози.

За да намаля риска, ще модифицирам твърдението: записите от заседанието на "Продължаваме промяната" няма да попречат на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да направят правителство.

Най-напред, защо изнесеният запис предизвика експлозия? В него няма нищо драстично. Първо, нищо, което да не знае всеки мислещ човек. Второ, хашлашкият език в него е хилаво подобие на 12 години говорене на Бойко Борисов (за лица като Костадин Костадинов няма смисъл да се подсещаме).

Най-много шум се вдигна за т. нар. служби. От ПП искат да ги прочистят радикално и да се консултират с партньори извън България. Не е ли ясно, че начело на всяка агенция, която работи с класифицирана информация, трябва да има лица, на които съответните агенции в рамките на НАТО и Европейския съюз имат доверие и не ги изолират. Не просто може, а е задължително да се правят консултации за назначения на основни постове.

Изговарят се остри думи срещу президента. По повод войната в Украйна от ПП заявиха отдавна, че поведението на българския президент е "позорно". Какво повече да кажат, за да произведат новина?

На заседанието твърдят, че президентът има прекомерни амбиции, овладява структури на местната власт, прави еднолични назначения в конфликт на интереси, привлича кметове на ГЕРБ. Какво тук е невярно? И защо го говорят помежду си, а не публично?

За Борисов се споменава, че няма лична лоялност към хората си, може да ликвидира всеки. Това новина ли е? Той е безмилостен политик, изхвърля лица като Цветан Цветанов и цели формации като Реформаторския блок. От ПП трябва да отчитат този факт, иначе и те ще бъдат преметнати.

Казват се правилни неща, но нерядко на език, който не е публично приемлив.

И така текат часове. Казват се правилни неща, но нерядко на език, който не е публично приемлив. Но избирателят на ПП-ДБ това би искал да чуе, много от намеренията са в посока на прочистване на държавата, а в ПП не са аджамии и разбират къде са нагазили. Но е наивност да не подозират, че някой ще ги запише и ще пусне записа. От друга страна, това е честен разговор и той показва автентичното им желание да се заемат с реформиране на държавата.

Експлозията идва, защото ПП изтървава контрола върху ефекта от публикуването на записа. В него няма нещо уличаващо, но говоренето е вътрешно и изнасянето му навън крие рискове. След като не казват всички тези неща открито, поне да управляват публичната им употреба. Думата беше взета от други, които почнаха да изграждат профил на една разобличена ПП. А ПП закъсня шумно да се заяви: ами точно така, това сме ние и това ще правим, а на затворени заседания си говорим същото, което твърдим и открито.

Да, това е щета. Но какво ни казва тя за правителството и преговорите, които полетяха към фризера? Казва ни обратното на онова, което се декларира от ГЕРБ.

Опитните функционери в ГЕРБ използваха записа, за да върнат преговорите към по-ранна фаза и да поискат по-добри условия. Това е успешен ход, но той има само този по-тесен смисъл да се иска повече от ПП-ДБ. Колко повече? Едва ли е кой знае колко. В ГЕРБ досега бяха съгласни на диспропорционално участие в правителството, което е значителна отстъпка, странна в очите на собствените им избиратели.

Основните интереси и на двете страни в преговорите не са променени. И ще е нелепо един шанс за правителство и общи действия по съгласуваната вече програма да бъде пропилян. При това без алтернатива. Това го разбират и от двете страни. ГЕРБ обаче си отвоюва предимство като изигра добре публичното представление със записа. ПП-ДБ трябва да го отчете и ще трябва да направи корекции в условията си.

Първо, в ПП-ДБ трябва да мислят приоритетно за парламента и работата си в него, а не за правителството. Правителство ще има преди всичко, за да има парламент. Това е решаващ момент за тази ситуация. Поради заложените законодателни промени, съдебната реформа, регулаторите и т.н. И поради фундаменталната необходимост властта да се отнеме от президента и да се върне в парламента, където ѝ е мястото.

Второ, неравновесието в правителството може да се коригира. Не да се ликвидира, но да се направи отстъпка. Най-добре е от ПП-ДБ да намалят поне наполовина участието си в него за сметка на независими от партиите лица, онова, което коректно или не наричат експертно правителство. Може да е в някаква мярка, примерно 2/3, но да изтеглят постове, от които могат да се лишат за един кратък мандат.

Защо записите не са пречка пред този прост сценарий?

Отвъд внезапната интрига, засегнатите страни, ГЕРБ и ПП-ДБ, видимо мислят фокусирано, пресметливо и рационално. Затова и замразяването на преговорите е фаза в преговорите, реплика в преговорния процес.

И двете коалиции схващат, че интересът от общо действие е общ интерес.

И двете коалиции схващат, че интересът от общо действие е общ интерес. Отдръпването от властта, поради обида без политически значения, е голям риск за тях. В ситуация на безпрецедентно силно очакване за правителство и дълъг парламент отказ от власт ще се види като безотговорен, като каприз и акт на произвол. И ще бъде наказан.

Но основният извод от скандала със записите се свежда до това, че двете коалиции имат общи врагове. Какво по-добро основание за постигане на временно споразумение за мандат. Тези, които искат да го провалят, направиха иначе мъглявата фраза за евроатлантическо правителство по-смислена. Сега по-ясно се очертаха два основни лагера. Двете коалиции го разбират добре и ще се договорят.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

XS
SM
MD
LG