Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Замразяваме преговорите". Мария Габриел спира разговорите за съставяне на кабинет с ПП-ДБ


Мария Габриел
Мария Габриел

Замразяваме преговорите. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ Мария Габриел, която е кандидат за премиер на ротация в правителство с мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата“, каза Габриел.

Изявлението е в отговор на разпространени в петък записи от Радостин Василев. Той каза, че те са от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", проведено на 21 май, неделя. В записа се чуват гласове, част от които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“. По-късно в петък Василев разпространи по-дълъг запис, за който твърди, че е на цялото заседание.

На записа се обсъждат различни политически теми, една от които е свързана с предложения на партията за възможни назначения в държавни служби, които са били одобрени от посолства на други страни. Във връзка с това "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обвиниха ПП-ДБ в "отказ от национален суверенитет". Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отрече партията му да е съгласувала предложения за кадри за български служби с чуждестранни посолства.

"Въпросът не е за извинението или какво си говорят там. Сигурно и нашите като си говорят, надали по-хубави работи могат да чуят. И това е нормално. Въпросът е начинът, по който мислят да се управлява държавата. Да вземеш на някого службите, да махне хората на ГЕРБ и на Радев от службите", каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В петък Борисов каза, че че записите няма да му повлияят при гласуването за съставяне на кабинет. В събота Борисов каза, че след като ги е чул е променил мнението си. "Не ви се натискаме да ставаме министри", каза Борисов.

"Експертно превителство продължава да има най-голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите и принципите на българската държава. Докато няма гаранции за спазването на тези принципи замразяваме преговорите", каза Мария Габриел

Представители на ГЕРБ също реагираха по-рано в събота. Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) каза, че Мария Габриел трябва да е премиер на евентуалния кабинет с втория мандат, а не както беше договорено това да е Николай Денков от ПП-ДБ.

“Доверието в процеса на преговори за съставяне на експертен, а не политически кабинет, е счупено. Не съм говорил с Мария Габриел, но смятам, че тя е много обидена и е загубила доверие. За да се възстанови доверието ѝ, тя трябва да отиде да получи папката за съставяне на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", каза Желязков в интервю за БТВ.

Кирил Петков коментира случващото се след пускането на записа с няколко статуса във Фейсбук. Първо написа, че "ако искате да видите как работи една нормална демократична партия и колко са трудни решенията, които трябва да се вземат, моля изслушайте целия запис. Знам, че е близо 5 часа, но си заслужава". Преди пресконференцията на Радостин Василев каза, че записите са манипулирани компромати.

По-късно Петков пусна нова публикация, с която се извинява на Мария Габриел. "Имаше непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел, затова бих искал да кажа ясно личното си мнение за нея: Считам, че Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката", пише Петков.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова написа във Фейсбук: "Единственото, което ще им кажа, е: "вратата е ей там". В публикацията не е уточнено към кого е тази реплика.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа също публикува статус след разпространяването на записа, който е с продължителност над 4 часа. „4:30 часа измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура…“, написа Добрев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заподозря "заговор срещу държавността" по повод разпространените записи."Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения", каза Йотова.

Записът беше разпространен от Радостин Василев дни след постигнатото споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за правителство на ротационен принцип за 18 месеца. Решението на двете формации беше обявено в понеделник. В четвъртък стана ясно, че има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел).

Президентът Румен Радев все още не е казал кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. Вицепрезидентът Йлияна Йотова каза в събота, че "Румен Радев спазва конституционната процедура". Според конституцията президентът няма срок, в който трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG