Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ иска повече министри в кабинета с ПП-ДБ, каза Николай Денков


Nikolay Denkov
Nikolay Denkov

Има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел) - това каза пред журналисти кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков.

"Но имаме определени правила. Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас", каза той и добави, че имената трябва да бъдат утвърдени и от двете страни, включително и при промени.

В понеделник "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ съобщиха, че ще предложат правителство за 18 месеца с ротационен премиер. В първите девет месеца министър-председател ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел от ГЕРБ. За следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, след като партията ѝ спечели най-много гласове на изборите на 2 април. Тя обаче върна мандата неизпълнен, след като ГЕРБ се договори за съвместно управление с мандата на втората политическа сила - ПП-ДБ. Очаква се Румен Радев да го връчи на кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

Попитан дали след като получи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет от президента, веднага ще върне папката със структурата и състав на Министерския съвет, Денков каза, че зависи от това кога ще бъде връчен мандатът.

По думите му преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ вървят нормално и, когато всичко е готово и имената са напълно ясни, кабинетът ще бъде представен на обществото. По думите му списъкът трябва да мине през националните съвети, което ще се случи в близките дни.

Председателят на "Да, България" - част от обединението "Демократична България" Христо Иванов вече каза, че представители от формацията му най-вероятно няма да участват в състава на кабинет с втория мандат, но ще го подкрепят.

По-късно в четвъртък се събира Изпълнителната комисия на ДСБ, каза председателят на партията Атанас Атанасов. "Ние ще отговорим на очакванията на огромната част от българското население да положим усилия да има правителство, задължително ще го направим", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG