Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутати от "Възраждане" и ПП-ДБ стигнаха до физически сблъсък в парламента. Заседанието беше прекратено


Народни представители се струпаха около парламентарната трибуна, след като депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ по време на негова декларация, 1 юни
Народни представители се струпаха около парламентарната трибуна, след като депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ по време на негова декларация, 1 юни

Депутати стигнаха до физическо спречкване в пленарна зала в четвъртък след декларации на „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Вследствие на това заседанието на парламента беше прекратено за деня.

Повод за спречкването станаха взаимни нападки от трибуната между Искра Михайлова от "Възраждане" и Явор Божанков от ПП-ДБ.

В своята декларация Михайлова цитира изказвания от Националния съвет на ПП и нарече депутатите от партията "предатели на България". "Хора, които днес са разследвани за национална измяна и престъпления срещу републиката и нямат търпение да сключат политически ала-бала съюз с други обвиняеми за пране на пари например“, каза Михайлова.

"Изглежда, че една крайно популистка проруска партия просто иска да ни закара отново на избори", каза Божанков в отговор от трибуната.

Според Божанков събитията от последните дни са част от подреден план. „Те говориха за ваксини – излязоха ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата, говориха между другото и за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение“, добави той. "Сега говорят за национални предатели и когато говорят за национални предатели, трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те", добави Божанков.

След това депутати от "Възраждане" го обградиха, като той не довърши декларацията си, а председателят на парламента Росен Желязков обяви десетминутна почивка. Тогава се стигна до спречкването, в резултат на което бяха счупени очилата на депутата от „Възраждане“ Веселин Вешев, а Манол Пейков от ПП-ДБ беше одраскан по лицето.

"На „Възраждане“ никак не им харесаха истините, които Явор Божанков каза за тях от трибуната, скокнаха, нахвърлиха се", каза пред журналисти Манол Пейков след това. „Скочиха чисто физически да го атакуват(...) Единственото, което аз направих, е да отида да ги спра, защото Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница“, добави Пейков.

Новината идва на фона на зачестили обиди от страна на "Възраждане" към ПП-ДБ през последните дни. В сряда лидерът на проруската партия Костадин Костадинов публикува Фейсбук статус, в който пише, че "ППДБ вече е ШШДБ - Шарлатани, Шпиони, Доносници и Боклуци". В друга публикация той пише "ние ще направим така, че България ще унищожи националните предатели. До крак!". Има и многократни призиви ПП-ДБ да бъде забранена, а лидерите ѝ вкарани в затвора.

След спречкването в четвъртък Костадинов нарече членовете на ПП "позор за човешкия род" и заплаши от кулоарите, че вече винаги, когато Пейков и Божанков вземат думата в пленарната зала, "ние ще ги сваляме веднага".

"Възраждане" атакува ПП-ДБ за разпространения в петък запис от среща на ръководството на партия "Продължаваме промяната", на която се обсъжда актуалната политическа ситуация. В този запис се чува и намерението "да вземат" службите за сигурност от контрола на президента Румен Радев и да назначат "наши хора, които са одобрени от посолствата".

По-късно участниците в срещата казаха, че имат предвид изчистване на руското влияние от службите за сигурност и назначаването на хора, които се ползват с доверие на партньорските служби от страните от НАТО.

Президентът Румен Радев, представители на ГЕРБ, "Възраждане" и БСП, Слави Трифонов, прокуратурата, шефовете на самите служби критикуваха изказванията и обвиниха ПП-ДБ в национално предателство. Стигна се и до замразяване на преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, които бяха подновени в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG