Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютни глупости". Радев отрече да контролира службите и атакува "Продължаваме промяната"


Президентът Румен Радев на учебния полигон "Ново село", 29 май 2023 г.
Президентът Румен Радев на учебния полигон "Ново село", 29 май 2023 г.

Президентът Румен Радев отрече службите за сигурност в България в момента да са под негов контрол и атакува "Продължаваме промяната" (ПП) заради думите на лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев, че службите трябва да бъдат иззети от ръцете на президента.

Думите на Радев дойдоха в понеделник, дни след като депутатът Радостин Ваислев публикува запис, направен тайно, от онлайн заседание на около 50 души от Националния съвет на ПП.

На него се чува как членове на партията обсъждат различни теми, сред които нуждата от смени на ръководните кадри в службите. В записа те казват, че службите за сигурност трябва да бъдат взети от контрола на Радев и в техните ръководства да бъдат назначени "наши хора", които "са одобрени от посолствата".

"Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа "погром", защото такива неща се чуха, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента. Тези служби са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет в лицето на министър-председателя", каза в понеделник Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Той каза това, въпреки че през последните години, с изключение на 7 месеца, България се управлява от служебен кабинет, назначен от Радев. В този период, например, служебното правителство на Стефан Янев предложи, а след това Радев със свой указ назначи нов председател на "Държавната агенция за национална сигурност" (ДАНС).

"Службите са наистина сериозно реформирани и правят максимума като усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат", каза още Радев в понеделник и даде пример за такава служба именно с ДАНС.

През 2022 г. тя беше отличена от САЩ за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ и за образцово взаимодействие в борбата с тероризма и укрепване на демокрацията и нейна защита от зловредни влияния, каза Радев.

"И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", добави той по адрес на "Продължаваме промяната".

В записа, част от който беше пусната първо от Радостин Василев, Асен Василев казва, че по предложение на премиера в евентуалния ротационен кабинет парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР (Министерство на вътрешните работи), ДАР (Държавна агенция "Разузнаване"), НСО (Национална служба за охрана), ДАТО (Държавна агенция "Технически операции") и евентуално военното разузнаване. Това по думите на Кирил Петков е нужно, за да се изчисти "руския актив, който е влязъл дълбоко в службите".

В неделя Асен Василев защити думите, изречени на заседанието на ПП, като потвърди, че ПП иска да смени състава на всички служби в страната, както е направил президентът чрез служебното правителство. По думите на Василев руските интереси са дълбоко проникнали в българската система за сигурност, като той даде за пример това, че 24 часа преди инвазията на Русия в Украйна службите са казвали, че инвазия няма да има.

Василев застана и зад думите, че назначенията са одобрени от партньорските служби.

"Това е необходимо условие, записано в закона. Никой не е одобрявал нищо, става дума за съгласуване от партньорите ни от съюзите, в които участваме. България взема сама решения за себе си, но водим колективна политика", каза още Василев.

Думите на членовете на ПП, огласени със записа на Радостин Василев, станаха повод Мария Габриел да "замрази" разговорите за съставяне на кабинет с ПП-ДБ. БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" от своя страна обвиниха ПП-ДБ в "отказ от национален суверенитет".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG