Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва дали Радостин Василев е заплашван и "принуден да извърши нещо"


Радостин Василев
Радостин Василев

Софийска районна прокуратура разследва дали спрямо депутата Радостин Василев е упражнена принуда. Пресцентърът на държавното обвинение съобщи за образуваното досъдебно производство в понеделник.

В съобщението се посочва, че се проверява дали депутат от 49-ото Народно събрание, който е посочен с инициалите Р.В., е бил заплашен с цел да бъде принуден да извърши нещо против волята си. Единственият народен представител с тези инициали е Радостин Василев, който беше избран за депутат от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

В петък Василев съобщи, че напуска коалицията и я обвини в „предателство“ заради споразумението за управление с ГЕРБ. Той пусна част от запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на около 50 души от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ от 21 май, неделя. Записът стана повод ГЕРБ да съобщи, че замразява преговорите за управление с ПП-ДБ.

В понеделник прокуратурата съобщи, че случаят, който разследва, е от 25 май, четвъртък – ден преди Василев да разпространи записа. В същия ден по думите на Василев му се е обадил председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и му е казал, че има заплаха за живота му и ще му бъде изпратена охрана.

Държавното обвинение посочи още, че се е самосезирало за случая по информация в медиите, без да посочва кога точно е започнало разследването. Според съобщението Василев е дал сведения пред прокурор във връзка с разследването на следващия ден – 26 май, петък.

Разследва се престъпление по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс. То е за принуда, придружена със заплаха или злоупотреба с власт. Наказанието за такова престъпление е лишаване от свобода до шест години.

Софийската районна прокуратура посочи още, че ако бъдат събрани доказателства за „извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет“, разследването ще бъде изпратено в Софийска градска прокуратура. Не се посочва дали до момента има данни, че друг депутат е заплашил Василев.

Самият Василев преди две седмици се отказа от депутатския си имунитет, за да бъде разследван за оказване на принуда. Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG