Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет и ще бъде обвинен за принуда


Радостин Василев каза, че разследването срещу него е опит за политическо сплашване
Радостин Василев каза, че разследването срещу него е опит за политическо сплашване

Депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) Радостин Василев е подал декларация, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Току-що депозирах в деловодството декларация за отказ от имунитета си като народен представител", потвърди и самият Василев от парламентарната трибуна.

Така отпадна точката от дневния ред, с която беше предвидено да се разглежда създаване на Временна комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу Василев.

През април Софийската градска прокуратура предложи Иван Гешев да поиска имунитета на Василев, за да му бъде повдигнато обвинение за оказване на принуда.

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Тогава беше публикуван запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу нея.

Според държавното обвинение обаче са събрани достатъчно доказателства, че Василев “чрез заплашване направил опит да принуди” Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН.

Депутатът, който след това се кандидатира в листите на ПП-ДБ, определи това като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме промяната”. Василев обвърза съобщението на прокуратурата с позицията си в подкрепа на въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. И добави, че няма никакви притеснения, тъй като това е някаква поредна “стъкмистика” на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG