Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследване разкри "царско село" за близки на Путин край резиденцията му в Ново-Огарьово


Катерина Тихонова - предполагаема дъщеря на руския президент Владимир Путин, и нейният бивш съпруг Кирил Шамалов
Катерина Тихонова - предполагаема дъщеря на руския президент Владимир Путин, и нейният бивш съпруг Кирил Шамалов

Роднини и приближени на руския президент Владимир Путин притежават конгломерат от поземлени имоти около официалната му резиденция в Ново Огарьово край Москва, показва разследване на изданието "Проект".

"Путин, подобно на руските императори от миналото, е построил ново "царско село" за себе си и своите близки", "използвайки подставени лица и чуждестранни офшорни компании", се твърди в разработката.

Изданието се позовава на хакната кореспонденция на Кирил Шамалов - бивш съпруг на най-малката дъщеря на Путин - Катерина Тихонова (самият Путин не е признал изрично, че тя е негова дъщеря). Според разследването Шамалов и Тихонова не са регистрирали брака си, въпреки че са сключили църковен брак, в разрез с правилата на руската църква, и са го направили умишлено.

"Липсата на документирани връзки с техните спътници в живота, освен всичко друго, позволява на управляващата фамилия да скрие едно много важно място в Московска област - самото "царско село", пишат от "Проект".

Според разследването още през 2006 г. чуждестранни компании изкупуват земя в близост до резиденцията на Путин. Парцели с две къщи в селището Усово-Плюс са купени от кипърската компания "Ермира", която "Проект" нарича личния "портфейл" на президента. Там се заселва Мария Воронцова, най-голямата дъщеря на Путин.

На юг два парцела с къщи в селището Усово-3 са купени от панамски офшорни компании, а през 2013 г. преминават в собственост на Шамалов. Тихонова не е имала официално участие в тях.

"Проект", позовавайки се на кореспонденцията на Шамалов, разказва и за разходите на младото семейство за подреждането на къщата и имота. Оценката достига 9 млн. евро, а само ръчно изработеният позлатен полилей, който са поръчали за трапезарията, е струвал 72 000 евро. Наред с другото Шамалов обсъждал и закупуването на ценната картина на художника Иван Шишкин "Горска поляна", нарисувана през 1985 г. Изданието няма информация дали тя е била закупена.

През 2015 г. на името на Шамалов е записан още един парцел от 12 хектара. Той се намира на брега на река Москва, на петнадесет минути път с кола от главната къща в близост до резиденцията на Путин и между резиденцията на бившия премиер и президент Дмитрий Медведев и тази на приятеля на Путин Генадий Тимченко. Според проекта Шамалов и Тихонова са планирали да построят там вила с площ 4500 кв. м.

Във втората от къщите, регистрирани на Шамалов, се твърди, че се е нанесла бившата съпруга на Путин - Людмила Очеретная.

След като бракът на Шамалов и Тихонова се разпада, през 2019 г. той прехвърля всички притежавани от него парцели в района на Ново-Огарьово на фирма, за която се твърди, че е свързана с приятеля на Путин Аркадий Ротенберг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG