Връзки за достъпност

Извънредни новини

100 м тунели, които издържат на бомба. Какво разкриват схеми на двореца на Путин край Черно море


Така изглежда луксозното имение на Владимир Путин край Черно море.
Така изглежда луксозното имение на Владимир Путин край Черно море.

The Business Insider публикува схеми, за които твърди, че са на двореца на руския президент Владимир Путин край Геленджик. Оказва се, че те са били достъпни в интернет, макар проектът да е представен като пансион. Чертежите разкриват тунели, укрепени за живот и да издържат на мощни бомби.

Луксозното имение на руския президент Владимир Путин, разположено на скала на полуостров Идокопас в Черно море, беше разкрито от разследване на екипа на опозиционера - днес затворник - Алексей Навални. Това се случи през януари 2021 г. Според авторите имението е построено специално за Путин.

Само строителството и реконструкцията на основната сграда се оценява на 100 млрд. рубли. Филмът за палата беше пуснат няколко дни след ареста на Навални в началото на 2021 г. В отговор на задържането му и публикуването на разкритията в много руски градове се проведоха масови протести. След това руските власти започнаха съдебно преследване на сътрудниците на опозиционера, чийто Фонд за борба с корупцията беше обявен и за екстремистка организация и беше забранен в Русия.

Самият Путин отрече имението да е негово и каза, че никога не е бил там. Няма преки доказателства, че той действително е живял в сградата или я е посещавал, но от документите става ясно, че вътрешното му обкръжение е замесено. Приятелят на президента Аркадий Ротенберг се обяви за собственик на сградата. Според екипа на Навални от документите за собственост не става ясно дали той или негови приближени действително я притежават.

"Предназначени за човек, който иска да оцелее или избяга"

Според чертежите, публикувани от Insider, подземният комплекс под двореца на Путин в Геленджик се състои от два отделни тунела, свързани с асансьор, който се спуска на около 50 метра под повърхността. Архитектурните планове показват, че тунелите, обвити в дебел бетон, са снабдени с достатъчно прясна вода, имат вентилация, канализация и множество комуникационни кабели, за да поддържат ВИП обитателите в продължение на дни и дори седмици.

Двата отделни тунела, широки по 6 метра и дълги около 40 и 60 метра, са обградени с 40-сантиметров слой бетон и според експертите могат да издържат на директен бомбен удар. Те осигуряват около 6500 кв. метра потенциално жилищно пространство. Горният тунел е с изглед към склона на пясъчна дюна, а долният, по-дълъг тунел, стига директно до брега на Черно море. Той е оборудван с хоризонтален ескалатор. До долния изход води асфалтов път.

Строителният инженер Тадеуш Габришевски коментира пред американското издание чертежите:

"Тези тунели имат всичко необходимо за безопасност. Имат дори пожарогасителна система. Те са предназначени за човек, който иска да оцелее или избяга. Но това не е просто авариен изход, това е пълноценен авариен заместител на дворцовия комплекс".

Комплексът, с площ от близо 190 000 кв. метра, разполага с всеки лукс, който един автократ би могъл да пожелае. Както разкрива още разследването на Навални, дворецът има собствена църква, винарска изба и казино. Също така зала за пушене на наргиле с пилон за стриптийзьорки, дендрариум и дори ледена пързалка за хокейните мачове, каквито Путин обича да играе с приближените си. "Императорската" вила на президента е откъсната от страната, която управлява, със 17 000 акра гори и специална зона - забранена за полети.

Но руският лидер се е погрижил не само за лукса, а и за пълната си защита. Способността на тунелите да издържат на въздействието на ядрен взрив или на друга мощна бомба би зависела от два фактора, които не са включени в схемите - как са подсилени бетонните обвивки и какъв е материалът, използван за запълване на пространството около тях, казва още Габришевски.

Те обаче показват няколко особености, които подсказват, че Путин е поръчал структурата да е за най-лошия сценарий. Особено впечатляващи са 16 сървърни помещения, всяко с ширина около метър, вградени в стената на долния тунел. Те са предназначени за кабели, които могат да пренасят електричество и осветление, както и за медни проводници и оптични кабели, необходими за командния пункт.

Многобройните вентилационни шахти и двата отделни тунела може да са били проектирани и за химическа атака, като са предвидени резерви при пълно ограничаване на достъпа до чист въздух в двореца. Според експерта многобройните кабелни канали биха могли да служат за подобни цели. Двата отделни портала на склона на хълма "създават още вторичен и третичен резервен вариант за вентилация", допълва Габришевски.

"Ако има някаква атака, Путин има два източника за приток на въздух, един висок и един нисък", допълва той.

Диаграмите не предлагат подробен изглед на изток от тунелния комплекс. Като се има предвид обаче, че изглежда, че той е свързан с път, възможно е да е проектиран маршрут, по който да се зареждат доставки с провизии и те да стигат до двореца през скрития асансьор.

"Пансион" на "върха на вулкан"

Предпазните мерки очевидно са продукт на истинска параноя от страна на Путин. Но въпреки това строителите на двореца в Геленджик изглежда са пренебрегнали един важен детайл. Те не са скрили плановете, които всеки компетентен апарат за държавна сигурност би се борил със зъби и нокти да запази в тайна.

В началото на 2010 г. "Метро Стиль" - вече несъществуваща руска проектантска компания, публикува схеми на проект в Геленджик на своя сайт, за да покаже работата си. Представя проекта като "комплекс от подземни структури за пансион в град Геленджик, Краснодарски край". Геленджик е градът, който е най-близо до дворцовия комплекс. Намира се на 5 часа път с кола от курорта Сочи. Схемите са били видими онлайн поне до 2016 г.

"Метро Стиль" е основана през 90-те години на миналия век от трима мъже, които след това правят няколко строителни компании, а самата фирма е била наета от руското правителство да прокопае тунели на московското метро. И подробно е отразявала тези си проекти в сайта си.

Нито базираната в руската столица компания, придобила "Метро Стиль", нито говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков, са отговорили на поканата на Insider за коментар по повод разкритията.

Всички лидери на ядрени държави правят планове за екстремни непредвидени ситуации. Президентът на САЩ, който и да е той, разполага с авариен бункер под Белия дом, както и в планината Уедър във Вирджиния. Но за разлика от американските съоръжения, комплексът в Черно море е финансиран с частни средства и остава частна собственост. Изглежда, че той е предназначен не толкова да осигури неприкосновеността на политическата система, колкото оцеляването на един човек.

Инвестицията на Путин в тунелен комплекс под чисто нова луксозна ваканционна къща, построена в годините, когато той все още публично флиртуваше с интеграцията на Русия в Европа, е доказателство за това колко дълго се е подготвял за заплахи и е изграждал местата, които ще са му необходими, за да се укрие или избяга.

Майкъл Кимейдж, бивш служител на Държавния департамент, който е работил по политиките за Русия и Украйна, коментира, че внимателната подготовка на Путин отпреди повече от десетилетие показва колко дълго умът му е бил фокусиран върху възможността за екзистенциален конфликт със Запада.

"Трябва да гледаме на това като на част от дългата конфронтация със Запада, която беляза последните 13 или 14 години от живота на Путин", казва той.

Връзка към схемите на тунелите е запазена за бъдещето в интернет архива на Wayback Machine - разпространяван от години сред московска субкултура. Това е група от така наречените „копачи“ - градски изследователи, които посещават и документират забранени места. Те са разполагали с чертежи още преди да се появи изчерпателното разследване на Алексей Навални, който сега излежава присъда в руска наказателна колония.

Схемите са предоставени на Insider по имейл от анонимен "копач", който казва, че е свързан с група, наречена Sect Ze. Асперсон, каквото е прозвището му, допълва, че споделя откритията си, „защото сме уморени от глупавата физиономия на Путин и искаме да покажем неговия параноичен подземен транспорт“. Целта на хората в групата е да „приближат края на режима“.

„Във войната в Украйна Путин се възприема като въвлечен в конфронтация с Запада. Ядреното измерение е важна част от това. Той знае, че стои на върха на вулкан. Не изглежда да е чак такъв психопат, че да инициира ядрен конфликт - все пак има внуци, но стои на този ръб от много дълго време", обобщава анализаторът Майкъл Кимейдж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG