Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ настояват за мир в Украйна само при условията на Киев 


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

САЩ и техните съюзници трябва да поддържат позицията, че единственият вариант за прекратяване на огъня и постигане на мир в Украйна е при изпълнение на всички условия на Киев.

Сред тях са пълно изтегляне на руските войски, запазване на териториалната цялост на страната отпреди войната, включително и връщане на Крим, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

Тази теза разви в петък американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на свое посещение във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО.

“Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия”, каза Блинкен, цитиран от Асошиейтед прес.

Той отново изрази позицията на САЩ, че “прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии”, ще даде възможност на руския президент Владимир Путин “да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново”.

“Това няма да е справедлив и траен мир”, предупреди американският държавен секретар.

По думите му, ако бъде позволено на Москва да запази контрола си върху окупираните украински територии, това ще поощри Русия и други потенциални агресори по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG