Връзки за достъпност

Извънредни новини

До юли България ще има действаща спешна помощ по въздух. Наети са два хеликоптера


Американски медицински хеликоптер (илюстративна снимка).

До края на юни или началото на юли в България ще има действаща спешна помощ по въздуха, съобщи в събота служебният здравен министър Асен Меджидиев пред БНТ.

Министерството вече е приключило процедура по избор на фирма, от която да бъдат наети два хеликоптера. Те вероятно ще се ползват до средата на декември, когато се очаква да пристигне първата от общо шестте летателни машини, закупени от италианската компания "Леонардо". Останалите хеликоптери ще бъдат доставени през 2025 и 2026 г.

Двата хеликоптера, наети от италианския оператор “Алидауния“, ще пристигнат с подготвен екипаж, докато в България вече беше създаден Център за спешна помощ по въздуха с обучени около 50 медици и бази в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол. По думите на Меджидиев до 15-20 дни ще са готови и площадките за кацане на двата наети хеликоптера.

Италианският оператор “Алидауния“ е дал цена за 1 час полетно време от 17 954,52 лв. без ДДС в рамките на 500 часа годишно. Общата цена без ДДС за двугодишен период за 1000 часа полетно време общо за двата вертолета е 17 954 520 лв.

Служебният кабинет на Гълъб Донев промени плана на правителството на Кирил Петков за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS), като закри създаденото държавно дружество "Хели Мед" малко преди да завърши поръчката си за наем на медицински хеликоптери. Служебното правителство реши оператор на въздушната помощ да стане държавният авиоотряд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG