Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици загинали и ранени при влакова катастрофа в Индия. Няма данни за пострадали българи 


Влаковата катастрофа в индийския щат Одиша взе над 230 жертви, а около 900 души бяха ранени.
Влаковата катастрофа в индийския щат Одиша взе над 230 жертви, а около 900 души бяха ранени.

Над 260 души са загинали, а повече от 650 са били ранени при влакова катастрофа в петък вечерта в индийския щат Одиша. Това е най-смъртоносният железопътен инцидент в страната от над десетилетие, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Българското външно министерство съобщи в събота, че засега посолството в Делхи не разполага с данни за български граждани, пострадали при катастрофата.

Според главния секретар на щата Прадип Джена броят на жертвите ще се увеличи с напредването на спасителната акция, в която са се включили и оцелели пътници от сблъскалите се влакове. На мястото са се отзовали над 200 линейки.

Сблъсъкът е станал около 19:00 часа местно време в петък, когато Сблъсъкът е станал около 19:00 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич) когато експресен влак, пътуващ от Бангалор до Ховрах в Западен Бенгал, е дерайлирал. В него се е блъснал експрес, който е пътувал от Калкута до Ченай, съобщиха железопътни служители.

Главният министър на Одиша Навин Патнаик заяви, че в момента приоритетът на властите е "извозването на живите до болниците". Събота беше обявена за ден на траур в памет на жертвите на катастрофата.

Индия има най-голямата железопътна мрежа в света и според официалните данни над 13 милиона души ползват влаковия транспорт всеки ден. Държавният монополист обаче има лоши резултати по отношение на безопасността поради застаряващата инфраструктура, посочва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG