Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издирваният от над десетилетие Ангел Христов от Братя Галеви е починал в България


Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев

Издирваният с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Ангел Христов е успял да се прибере тайно в България, където е починал внезапно, съобщава БНТ. Той беше известен заедно с Пламен Галев, който също се издирва неуспешно оттогава, с прозвището Братя Галеви.

Двамата бяха окончателно осъдени в началото на май 2012 г. на 5 години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, малко след което те изчезнаха безследно. Галев и Христов са бивши барети от Дупница и живееха в луксозно имение в близкото село Ресилово.

По случая вече са образувани две разследвания, съобщи прокуратурата, цитирана от БТА. Според първоначалната информация по тялото на Христов няма следи от насилие, но все пак е назначена аутопсия, затова е отменено планираното за неделя опело.

Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. Второто разследване цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

Братя Галеви бяха осъдени по обвинение, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс" ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. В окончателната си присъда по казуса Върховният касационен съд (ВКС) записа, че по този начин "братята" са ощетили Миланов с над 82 000 лева.

В края на 2015 г. Миланов и млада жена бяха открити мъртви в помещение в Дупница без видими следи от насилие.

Смъртта на Ангел Христов идва скоро след убийството на друга знакова фигура от българския ъндърграунд - Красимир Каменов-Къро, който беше застрелян в края на май заедно със съпругата си в Кейптаун, ЮАР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG