Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Южна Африка разследва убийство на българи. Един от тях е Красимир Каменов-Къро според медии


Полицаи в южноафриканската столица Кейптаун. Снимката е илюстративна.
Полицаи в южноафриканската столица Кейптаун. Снимката е илюстративна.

Четири тела са открити край Кейптаун, Република Южна Африка, в четвъртък сутринта, съобщи пресслужбата на местната полиция. Жертвите са били застреляни. Предполага се, че те са българи.

Според неофициална информация на български медии, сред които БНР, един от загиналите е бизнесменът Красимир Каменов - Къро.

Свободна Европа изпрати запитване до пресслужбата на Южноафриканската полицейска служба (SAPS), за да потвърди информацията. В отговор SAPS изпрати прессъобщението си, в което не се споменават имената на убитите.

По данни на южноафриканската полиция убитите са двама мъже и две жени на възраст между 40 и 50 години, за които се смята, че са с български произход. Според SAPS четирите тела са открити около 8:20 ч. в област Константия край столицата Кейптаун. Мотивът за убийствата все още не е установен. По случая са назначени детективи от отдел "Тежки престъпления и престъпления, свързани с насилие".

Новината идва, след като в края на март Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Каменов за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов. Бизнесменът беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти.

По-рано на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев Каменов беше споменат като участник в схема за търговия с влияние. От прокуратурата нарекоха това "заговор" за сваляне от поста на полицейски началници и на самия Гешев.

Според информация на Би Ти Ви Каменов е живеел в Република Южна Африка през последните години. Името му се свързва с множество бизнеси в България, сред които зеленчуковата борса "Къра" и дружество за паркинги в София, както и с концесии на плажове. Бизнесменът е познат от времето на силовата групировка ВИС-2, като името му се асоциира и с разследвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис - Таки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG