Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки селища са наводнени след пробиването на язовир "Нова Каховка". Около 42 000 души са изложени на риск


Жена върви по наводнена улица след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка", 6 юни 2023 г.
Жена върви по наводнена улица след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка", 6 юни 2023 г.

Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а около 42 000 души са изложени на риск и трябва да бъдат евакуирани. Това съобщиха украинските власти, след като във вторник беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

Русия и Украйна се обявиха взаимно на пробиването на язовирната стена.

По данни от късно вечерта във вторник нивото на водата се е покачило с над 3 метра. Областната военна администрация на Херсон обаче прогнозира повишаване с още един метър през следващите 20 часа.

Генералният директор на държавната компания "Укрхидроенерго" Игор Сирота каза, че очаква пикът на разлив на вода от Каховския резервоар да бъде сутринта в сряда. По думите му водата ще започне да се оттегля на третия или четвъртия ден.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че 80 населени места са обозначени като рискови. Сред тях е и областният център Херсон, който е под контрола на Киев.

Това означава, че около 42 000 души трябва да бъдат евакуирани по думите на заместник-генералния прокурор Виктория Литвинова - 17 000 души в контролираната от Украйна територия на запад от река Днепър и 25 000 в контролираната от Русия източна територия.

До момента са били евакуирани около 1000 души, съобщи вътрешният министър Игор Клименко. Той обвини Русия, че обстрелва южния район на Херсон, откъдето се евакуират хора.

Късно вечерта във вторник се проведе и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради пробиването на язовирната стена на "Нова Каховка". На него Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването.

"Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", каза постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислиця.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев. Той каза, че Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си.

На въпрос дали САЩ знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори, че "изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

Стената на язовир "Нова Каховка" е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка". Язовирът е ключово важен за снабдяването с вода на Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., както и на Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Взривената стена на язовир "Нова Каховка" застрашава десетки хиляди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG