Връзки за достъпност

Извънредни новини

Движение по фланговете. Зеленски поздрави украинските военни за напредък в района на Бахмут


Украински войник си запушва ушите по време на минометен изстрел близо до Бахмут.
Украински войник си запушва ушите по време на минометен изстрел близо до Бахмут.

Украинските военни са напреднали в района на Бахмут. Това се разбра от изявления на украинския президент Володимр Зеленски и командващия сухопътните войски на Украйна Олександър Сирский.

Думите им идват на фона на противоречиви съобщения за ситуацията в региона. В понеделник заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр каза, че Русия страна разпространява информация за началото на украинската контраофанзива, за да отклони вниманието от събитията край Бахмут.

"Днес, както и вчера, бих искал да отбележа нашите герои в сектор Бахмут. Браво, воини! Трета отделна щурмова бригада и 57-а отделна моторизирана пехотна бригада - благодаря ви! Благодаря ви, че вървите напред!", каза Володимир Зеленски във вечерното си обръщение във вторник срещу сряда.

Украинските войски продължават да настъпват по фланговете в посока Бахмут, принуждавайки руската армия да губи заеманите преди това позиции, каза и командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирский в Телеграм.

От своя страна в сутрешния си доклад Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че в сектора Бахмут през изминалото денонощие руската армия е провела настъпателни действия в посока Клишчиевка, но без успех.

Преди две седмици основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че изтегля наемниците си от опустошения град и го предава на редовната руска армия. Пригожин твърди, че Бахмут е превзет от руските сили, но Украйна отрича това твърдение като посочва, че нейните сили държат позиции в северната и южната част на града.

В сряда Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи и за развитието на военните действия в други украински региони, като посочи, че украинските войски са отблъснали 13 руски атаки край Марийка.

По данни на щаба през изминалото денонощие са проведени повече от 30 бойни действия и руските войски са провели неуспешни настъпления край Кремина, Белохоровка, Берестово, Клишчиевка в секторите Лиман и Бахмут.

“Противникът не е провеждал настъпателни действия в сектора Авдийвка и продължава да води отбранителни действия в секторите Запорожие и Херсон”, се казва още в сводката.

Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници. По-рано Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските сили губят инициативата на фронта в Украйна и вместо да напредват в изпълнението на собствените си военни цели, се отбраняват от украинската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG