Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски стана член на комисията по конституционни въпроси с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН


Депутатът от ДПС Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Делян Пеевски

Парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН).

"Против" гласуваха "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и БСП. Депутатите от "Възраждане" присъстваха в залата, но не гласуваха.

До гласуването се стигна, след като във вторник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ внесе предложение за промяна в състава на комисията. Тя ще обсъжда промените в Конституцията. Карадайъ поиска член от квотата на ДПС да стане Делян Пеевски, който да заеме мястото на вече избрания Гюнер Ахмед.

В сряда в подкрепа на избирането на Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция, гласуваха общо 109 депутати - 64 от ГЕРБ, 34 от ДПС и 11 от ИТН. Против избирането бяха 67 народни представители (50 от ПП-ДБ, 16 от БСП, 1 от ГЕРБ), а 8 от ПП-ДБ се въздържаха.

Въпреки че бяха в залата и преди самото гласуване взеха дейно участие в обсъждането на предложението, депутатите на "Възраждане" не гласуваха. Независимият депутат Радостин Василев, който се отцепи от ПП-ДБ, също не участва в гласуването.

"Ако бяхте гласували "против", този вот нямаше да мине", обърна се към "Възраждане" Искрен Митев от ПП-ДБ. Поводът за думите е, че за да бъде успешно едно гласуване, броят на гласовете "за" трябва да е по-голям от сбора на гласовете "против" и "въздържал се". "Възраждане" има 37 депутати в парламента и с тях гласовете против номинацията на Пеевски можеха да станат повече от 109.

Комисията по конституционни въпроси в парламента беше създадена с цел да обсъди промени в основния закон. Заявката на новия кабинет с премиер Николай Денков е те да включват конституционна реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Другият член на комисията от квотата на ДПС е лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Във вторник той и Пеевски бяха единствените депутати от движението, които взеха участие в гласуването на правителството с премиер Николай Денков. Те го подкрепиха, като впоследствие казаха, че са гласували "за" единствено защото конституционните промени са приоритетна задача за ДПС.

Преди това партията на Карадайъ няколко пъти смени позицията си за това дали ще подкрепи кабинета на ротационен принцип на Денков и Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG