Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС пак смени позицията: още не е решило дали да подкрепи кабинета "Денков"


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори с Делян Пеевски в парламента.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори с Делян Пеевски в парламента.

Движението за права и свободи (ДПС) демонстрира пореден обрат в сигналите, които излъчва по повод предложения от Николай Денков проектокабинет с мандата на “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и с подкрепата на ГЕРБ-СДС.

В края на май лидерът на ДПС открито се обяви срещу сформирането на такова мнозинство, определяйки го като “порочна сватба”. През тази седмица последва обрат в позицията на партията, откъдето декларираха, че няма да пречат на кабинета “Денков”. В събота обаче зам.-председателят на парламентарната група на движението Хамид Хамид каза, че с колегите му всъщност ще гласуват “против” това правителство.

Ден по-късно пресцентърът на ДПС уточнява, че Хамид е изразил “личното си мнение”, а решението как ще гласува партията по отношение на проектокабинета “ще бъде взето, след като има отчетен мандат”.

“Това ще стане на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС и на Парламентарната група на Движението”, съобщават от партийния пресцентър, в който наскоро се върна бившата пиарка на Народния театър Велислава Кръстева.

"Личното мнение" на Хамид

В събота Хамид каза пред БНТ, че ДПС няма да подкрепи кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, защото “не вярваме на участниците в този процес”. Междувременно от ПП уточниха, че единствената цел на срещата с колегите им от ДПС в парламента в петък е била да преговарят за постигане на конституционно мнозинство за “цялостна съдебна реформа”.

По този повод депутатът от ПП-ДБ Христо Петров, известен с рап прозвището си Ицо Хазарта, коментира в неделя пред бТВ, че кабинетът “Денков” няма нужда от подкрепата на ДПС, за да бъде избран.

“Нормалните хора са подложени на една брутална психологическа атака - те се прегърнаха с Бойко, Пеевски ги подкрепя. Не ни е нужна тази подкрепа. Видях едно заглавие: “Пеевски даде благословията си за кабинет”. Извинявайте много, ама аз бих му дал на г-н Пеевски благословията си да ходи да се гръмне, но той за жалост до този момент не иска да го направи”, каза Петров.

ДПС ще пречи на чистки

Хамид каза в събота, че ако ДПС забележи “опити за овладяване на различни институции или чистки в администрацията, ще попречим на това управление, като използваме всички механизми на една опозиционна партия”.

Коментарът му беше по повод записа от Националния съвет на ПП, разпространен от вече бившия депутат от партията Радостин Василев. В него се чуваха как лидерите на партията обсъждат с останалите членове на съвета чистка в службите, съгласувана с “посолството”, без да уточняват кое е то.

Хамид потвърди, че по време на разговора с ПП-ДБ в петък не е била търсена подкрепа за ротационното правителство на Николай Денков и Мария Габриел, а само за промени в конституцията.

“Разговорите от наша страна ги водеше председателят на партията, г-н Карадайъ. Ние сме демократична партия и всеки народен представител участваше активно в разговора, в което няма нищо лошо”, отговори Хамид на въпрос дали Пеевски е участвал в преговорите.

По думите му обсъжданата конституционна реформа е базирана проект за промени в основния закон, подготвени от ДПС.

Два варианта пред България

Ден по-късно Христо Петров коментира, че пред България е имало два варианта в този момент - сформиране на мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ или нови предсрочни избори.

“Не съм възхитен от нито един от тях. При единият обаче може нещо добро да се случи, а в другия е ясно, че ще се случат ужасни неща за България”, каза Ицо Хазарта.

По думите му ГЕРБ подкрепя проектокабинета на Денков заради факта, че съдебната реформа е била записана като условие България да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Петров обобщи, че именно решението на правителството на Кирил Петков да запише това изискване в плана е довело до събитията от последния месец, когато ГЕРБ и ДПС внезапно поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев и срещу него се обърнаха членове на Прокурорската колегия във ВСС и заместникът му Борислав Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG