Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС "няма да пречи" за съставянето на правителство. Ще подкрепя и промени в конституцията


Представителите на ДПС Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.
Представителите на ДПС Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

ДПС „няма да пречи“ за съставянето на кабинет между „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС. Това каза председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Изказването на Карадайъ дойде след разговори в кабинета на ДПС с представители на двете формации, в които участваха лидерите им без Бойко Борисов. От движението участие в преговорите взеха още Делян Пеевски, Хамид Хамид и Филиз Хюсменова.

„Бяхме потърсени за подкрепа на конституционни реформи, които сме ги предложили преди година и половина. За да се реализират, се изисква парламентарно време. За да се случат реформите, няма да пречим да се състави кабинет“, каза Карадайъ. Той добави, че ДПС няма да участва в правителството и няма свои представители в него.

Това е сериозен обрат в позицията на движението. Само преди дни с декларация от парламентарната трибуна Карадайъ призова ГЕРБ да не участват в общо правителство с ПП-ДБ. Тогава той нарече тяхното обединение „порочна сватба“, която може да накара гражданите да нахлуят в Народното събрание.

През уикенда беше разпространена и декларация на почетния председал на ДПС Ахмед Доган. Тя беше по повод разпространения от Радостин Василев запис от вътрешнопатрийна среща на „Продължаваме промяната“. В декларацията си Доган се обяви в защита на Карадайъ и срещу „политически сили, които създават нови разделителни линии и целенасочено подклаждат езика на омразата“.

Срещу кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се обявиха всички останали партии в парламента – „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП. Партията на Костадин Костадинов дори заплаши с нахлуване на нейни симпатизанти в народното събрание, ако се стигне до гласуване на кабинет.

В четвъртък президентът Румен Радев обвини ПП в „пълзяща диктатура“, а при връчването на мандата посъветва кандидата за премиер Николай Денков да не го реализира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG