Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дискредитиран е". Радев призова Денков да не реализира втория мандат


Румен Радев връчва паката с мандата на Николай Денков, 29 май 2023 г.
Румен Радев връчва паката с мандата на Николай Денков, 29 май 2023 г.

Николай Денков да преосмисли дали да реализира втория мандат, защото той вече е "дискредитиран". Такъв призив отправи в понеделник президентът Румен Радев, преди да връчи на номинирания от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Денков втория мандат за съставяне на правителство.

Дотук се стигна, след като преди седмица номинираната от ГЕРБ Мария Габриел върна на Радев първия мандат неизпълнен.

Тогава тя и Денков съобщиха, че са се договорили за ротационно правителство, но в събота Габриел каза, че временно спира преговорите за такъв формат. Като причина тя посочи записа от Национален съвет на ПП, огласен от Радостин Василев, в който се обсъжда и договорката с ГЕРБ.

Освен това в записа се чува и как лидерите на ПП планират смени в ръководствата на службите за сигурност, така че по думите на Кирил Петков и Асен Василев те да бъдат освободени от контрола на Румен Радев и руското влияние.

"Нецелесъобразно е от моя страна да Ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", обърна се Радев към Николай Денков.

"Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран", добави президентът.

Денков от своя страна каза, че България има нужда от редовно правителство, защото чакат промени в законите за борба с корупцията, в Наказателния кодекс, както и промени в Конституцията.

След като излезе от президентството той говори и пред медиите, като каза, че не мисли, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство или не.

"Приемам спокойно тези съвети, но ще обсъждаме", каза Денков по адрес на казаното от Радев.

Според Конституцията ПП-ДБ получава втория мандат за съставяне на правителство, защото е втора политическа сила след изборите през април. Тя обаче има само 64 депутати и за да състави кабинет, ѝ трябва подкрепа и от други партии.

ГЕРБ "замрази" преговорите за такава подкрепа в събота, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев публикува тайно направен запис от заседанието на Националния съвет на ПП, на който се обсъжда дали формацията да приеме вариант за кабинет с премиер на ротационен принцип.

В неделя обаче Денков каза, че "ще размразява" преговорите за съставяне на кабинет с подкрепата на ГЕРБ и премиер на ротация Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG