Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ върна на Румен Радев неизпълнен мандат, след като реши да подкрепи кабинет на ПП-ДБ


Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев в понеделник, 22 май.
Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев в понеделник, 22 май.

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес номинираният за министър-председател Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) съобщи, че коалицията му, която трябва да получи втория мандат, се е договорила с ГЕРБ за подкрепа.

ПП-ДБ ще предложи правителство за срок 18 месеца. В първите девет месеца министър-председател ще бъде Денков, а вицепремиер и външен министър - Мария Габриел. За следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

"Папката, която връщам, е празна, защото няма да допусна в нея да има имена на хора, които не са в резултат на открити разговори, а са резултат на задкулисни договорки", каза Габриел при връщането на мандата.

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото", каза Радев.

В следващите дни той трябва ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ.

През изминалата седмица от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП "Има такъв народ" казаха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Единствено ДПС каза, че ще подкрепи предложения от Мария Габриел състав на правителство. Така двете партии събират общо едва 105 депутати в парламента, а за мнозинство са необходими поне 121 народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG