Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов оттегли подкрепата си за кабинет с мандата на ГЕРБ


Слави Трифонов

"Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, написа във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов късно в неделя. Заявката му идва, след като преди два дни той каза точно обратното и след информация, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) преговарят за съставяне на съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер.

"До днес никой не проведе разговор по същество с "Има такъв народ". (...) Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен", написа Трифонов.

В четвъртък лидерът на ИТН каза, че партията му ще подкрепи "правителство от експерти", без да уточни с мандат на коя партия. Кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел предложи именно "експертно правителство със срок от една година".

В последните дни представители на ГЕРБ казаха, че ще приемат експерти от ДПС и ИТН в състава на кабинет с първия мандат.

"Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат", написа Слави Трифонов в неделя вечерта.

Според "Капитал" в неделя е имало разговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и част от ръководството на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов - за съставяне на съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер. Двете формации са обсъдили идеята шест месеца да е премиер номинираният от ПП-ДБ Николай Денков, след което - предложената от ГЕРБ Мария Габриел.

В понеделник изтича едноседмичният срок, в който кандидатът за премиер на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание ГЕРБ - Мария Габриел, ще трябва да предложи на президента Румен Радев проект на кабинет, който да бъде гласуван в парламента.

В 15.00 часа Радев ще приеме Габриел, която каза, че ще предложи правителство от експерти, което да работи една година.

Освен от ГЕРБ, министри-експерти в проектокабинета ще имат и от ДПС, която декларира, че ще подкрепи правителство с първия мандат. Другите формации в парламента – ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП вече съобщиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство като кандидат за премиер от партията, спечелила най-много гласове на изборите на 2 април - ГЕРБ. През последната седмица тя търси подкрепа за кабинет, защото партията ѝ няма достатъчно депутати за мнозинство. Тя каза, че ще предложи правителство, въпреки че не събира мнозинство.

ГЕРБ и ДПС имат общо 105 депутати в парламента. За мнозинство са необходими поне 121 народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG