Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще си поделят на пропорционален принцип министрите в проектокабинета


Делян Добрев от ГЕРБ
Делян Добрев от ГЕРБ

ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) ще си поделят пропорционално според броя на депутатите си министерските постове в проектокабинета на Мария Габриел. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в неделя.

Думите му идват, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че партията му ще подкрепи "правителство от експерти", а след това и ДПС потвърди, че ще подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ и премиер Мария Габриел. Самата Габриел по-рано съобщи, че ще предложи "експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети".

Пред бТВ в неделя Делян Добре каза, че очаква министрите в проектокабинета да бъдат около 20, а постовете им да бъдат разпределени между подкрепящите партии на пропорционален принцип според това колко депутати има всяка от тях в парламента.

По думите му ДПС ще получи от 3 до 5 министри, ИТН като най-малка партия в парламента ще има 2, а останалите 13-15 министерски поста ще са за експерти, предложени от ГЕРБ.

"Вероятно нито един министър, който е бил министър по времето на ГЕРБ, няма да е сега предложен в кабинета на Мария Габриел, за да опитаме да направим един последен опит този кабинет да получи по-широка подкрепа, не само от ДПС и и ИТН", каза Добрев.

Ден по-рано неговата съпартийка Теменужка Петкова каза, че ГЕРБ ще приеме експерти, предложени от ДПС и ИТН в състава на проектокабинета. Тя добави и че той все още не е окончателно решен.

Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство като кандидат за премиер от партията, спечелила най-много гласове на изборите на 2 април - ГЕРБ. През последната седмица тя търси подкрепа за кабинет, защото партията ѝ няма достатъчно депутати за мнозинство. Тя каза, че ще предложи правителство, въпреки че не събира мнозинство.

ГЕРБ, ДПС и ИТН имат общо 116 депутати в парламента. За мнозинство са необходими поне 121 народни представители. Другите партии в парламента – "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане" и БСП вече съобщиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG