Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС също ще подкрепи правителство на Мария Габриел. Засега ГЕРБ събира 116 гласа


Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

ДПС ще подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ и премиер Мария Габриел, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента в петък. Така за кабинет с първия мандат биха гласували 116 депутати в Народното събрание – с 5 гласа по-малко от необходимото мнозинство.

Това показва потенциалната сметка в последния работен ден преди края на срока, в който Габриел трябва да върне на президента Румен Радев изпълнен или нереализиран мандат за правителство.

В четвъртък лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов каза, че партията му ще подкрепи „правителство от експерти“, без да уточни с мандат на коя партия. Описанието обаче съвпада с предложението на кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, която предлага „експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети“.

ДПС също подкрепя такава формула за правителство, стана ясно от изказването на Карадайъ в петък.

„Дори вчера ви казах и за експертите“, каза той. „Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България, защото без изход от политическата криза няма как да решаваме проблемите на хората и на държавата, а има множество кризи в страната.“

ГЕРБ, ДПС и ИТН имат общо 116 депутати в парламента. За мнозинство са необходими поне 121 народни представители. Другите партии в парламента – „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“ и БСП вече съобщиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

Самият Борисов в петък допусна възможност за формиране на правителство с подкрепа от конституционно мнозинство от 160 гласа. Такъв вариант предложи един от лидерите на ПП-ДБ Христо Иванов в интервю за „Дневник“, публикувано в петък.

„Най-стабилното, адекватно и приемливо като формула е не просто експертно правителство, а политически неутрално, за ограничен период и задачи“, каза Иванов.

Според него Народното събрание трябва да излъчи „правителство на конституционната реформа“. Той обаче говори за такова правителство с втория мандат. Той ще бъде връчен на втората по големина парламентарна група ПП-ДБ само ако ГЕРБ не състави правителство с първия мандат.

Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство като кандидат за премиер от партията, спечелила най-много гласове на изборите на 2 април - ГЕРБ. През последната седмица тя търси подкрепа за кабинет, защото партията ѝ няма достатъчно депутати за мнозинство. Тя каза, че ще предложи правителство, въпреки че не събира мнозинство.

Борисов повтори в петък позицията си, че ако не се състави редовно правителство, няма да се приеме държавен бюджет.

„Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа, това съм го казал от първия ден“, каза лидерът на ГЕРБ в петък.

Представители на ДПС и ИТН обосновават подкрепата си за евентуално правителство на ГЕРБ именно с желанието си да има бюджет и финансова стабилност в държавата.

Липсата на правителство обаче не е пречка пред гласуването на бюджет. Той се гласува в Народното събрание и може да бъде внесен и от служебно правителство, както вече се е случвало.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG