Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще участва в преговори за кабинет с втория и третия мандат, реши пленумът на партията


Председателката на БСП Корнелия Нинова
Председателката на БСП Корнелия Нинова

БСП да участва в разговори за съставяне на кабинет с втория и третия мандат. Това реши пленумът на партията в събота.

Освен това на заседанието беше потвърдено и решението от понеделник БСП да прекрати разговорите с ГЕРБ за първия мандат и да не подкрепя правителство, предложено от кандидатката за премиер Мария Габриел. Сега Националният съвет на социалистическата партия възложи на своите депутати да гласуват против него.

Новината идва, след като в понеделник председателката на БСП Корнелия Нинова каза, че ГЕРБ демонстрира хаос и лицемерие и трябва да направи стъпка към "Продължавама промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), с които са "едно и също". Според решението от събота обаче БСП ще участва в разговори именно с ПП-ДБ за реализиране на втория мандат, ако първият бъде неуспешен.

ГЕРБ получи възможността да предложи правителство първа, тъй като събра най-много гласове на парламентарните избори през април. Те обаче не са ѝ достатъчни, за да може да управлява сама. Досега само от ДПС и "Има такъв народ" казаха, че са готови да подкрепят експертно правителство, каквото ГЕРБ смята да предложи.

Заедно трите формации биха събрали 116 гласа, а за избирането на правителство ще са им нужни поне 121.

Конституционният 7-дневен срок, в който номинираната Мария Габрииел трябва да предложи състав на Министерския съвет, изтича в понеделник. Президентът Румен Радев съобщи, че ще приеме папката с предложението на Габриел за кабинет в понеделник, 22 май, в 15 часа.

Ако ГЕРБ не успее да събере нужната подкрепа, президентът ще връчи следващия мандат на втората по численост парламентарна група - ПП-ДБ.

Ако и те не успеят да съставят кабинет, президентът връчва третия мандат на формация по свой избор.

От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG