Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини ПП в "пълзяща диктатура". Очаква общ кабинет с ГЕРБ да роди "отвращение"


Молдовският президент Мая Санду посреща българския си колега Румен Радев в Кишинев.
Молдовският президент Мая Санду посреща българския си колега Румен Радев в Кишинев.

Записът от събранието на „Продължаваме промяната“ (ПП), разпространен от вече бившия депутат от партията Радостин Василев, е разкрил „озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм“.

Това каза в четвъртък президентът Румен Радев, който присъства на среща на върха на Европейската политическа общност в молдовската столица Кишинев. Подобни определения използваха предните дни и депутати от „Възраждане“, ДПС и „Има такъв народ“.

Държавният глава отново изрази резерви срещу евентуалното съставяне на кабинет с подкрепата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с втория мандат, за което в момента текат преговори между първите две политически сили в парламента.

„Не очаквам целувката между [Бойко] Борисов и [Кирил] Петков да роди нещо друго освен отвращение, а това не води до доверие и устойчиви решения“, коментира Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

В записа на Радостин Василев се чуваше как лидерите на ПП обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с „посолството“. Последваха сигнал за престъпление срещу републиката от „Възраждане“ и ВМРО, по който беше образувана проверка. Успоредно с това, СРП образува дело за принуда на Радостин Василев, на когото пък бе назначена охрана по инициатива на ДАНС. По него вече бяха разпитани Асен Василев и Кирил Петков.

Този случай стана повод от ГЕРБ временно да „замразят“ преговорите за общо управление с ПП-ДБ, а президентът Румен Радев да призове втората политическа сила да не реализира мандат си за кабинет, защото е „дискредитиран“. В парламента бяха изслушани и ръководителите на ДАНС, военно и цивилното разузнаване.

„Срамните записи от националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите на партията ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава“, каза още Радев при пристигането си в Кишинев.

Той добави, че винаги е призовавал за излъчване на редовно правителство, „но и твърдя, че то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България“.

По време на изслушването на шефове на служби във вторник председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че министри от редовния кабинет на Кирил Петков не са работили в интерес на България. Тончев оглави агенцията през 2021 г. по предложение на служебния кабинет на Стефан Янев и с указ на самия Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG