Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев беше разпитан в прокуратурата. Радостин Василев каза, че лидерите на ПП не са го заплашвали


Асен Василев пред Софийската районна прокуратура

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев беше разпитан във вторник в Софийската районна прокуратура (СРП). Той беше призован по разследването за принуда на доскорошния депутат от партията Радостин Василев, който миналата седмица обяви, че става независим заради преговорите на ПП-ДБ за общо управление с ГЕРБ.

Тогава той разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП от 21 май, в който се чува как лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с „посолството“. Последваха сигнал за престъпление срещу републиката от „Възраждане“ и ВМРО, по които беше образувана проверка. Успоредно с това, СРП образува дело за принуда на Радостин Василев, на когото пък бе назначена охрана по инициатива на ДАНС.

Този случай стана повод от ГЕРБ да "замразят" преговорите за общо управление с ПП-ДБ, а президентът Румен Радев да призове втората политическа сила да не реализира мандат си за кабинет, защото е "дискредитиран".

Асен Василев каза пред медиите след разпита си във вторник, че не знае нищо вече бившият депутат от ПП да е бил принуждаван. Самият Радостин Василев заяви миналата седмица, че ден преди да разпространи записа е получил обаждане от председателя на ДАНС Пламен Тончев, който му е казал, че има заплаха за живота му и затова ще му бъде назначена охрана.

„След като направих пресконференцията, знаете, получих сериозни заплахи вече от много различни места, но те са обект на проверка“, коментира Радостин Василев във вторник пред журналисти в парламента, подчертавайки, че не е получавал заплахи от съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

„Всичко останало е част от досъдебно производство, по което Районна прокуратура се е самосезирала. Имайте предвид, че аз дори - като пострадало лице се водя в досъдебното производство - не знам всички данни по него все още. Важно е да не се правят спекулации“, добави вече бившият депутат от ПП.

Преди две седмици Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет, за да бъде разследван за оказване на принуда. Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) в 47-ото Народно събрание.

Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков, което впоследствие беше свалено с вот на недоверие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG