Връзки за достъпност

Извънредни новини

Записът на Радостин Василев провокира прокурорска проверка и изслушване на служби в парламента


Радостин Василев

Прокуратурата е възложила на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)да провери евентуално престъпление против републиката, а парламентът ще заседава извънредно и ще изслуша председателя на ДАНС, директора на Служба "Военно разузнаване" и председателя на Държавна агенция "Разузнаване". Повод както за проверката, така и за извънредното заседание е записът от среща на Националния съвет на "Продължаваме промяната", огласен от Радостин Василев в петък.

Това става ясно от съобщения на сайтовете на прокуратурата и на Народното събрание, публикувани в понеделник.

В записа, направен тайно от Василев, се чува как лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков и членове на партията обсъждат различни политически теми, сред които отношенията с ГЕРБ, предстоящите местни избори, както и смяната на кадри в държавни служби, които са одобрени от "посолства" на други страни.

В понеделник от пресцентърса на прокуратурата съобщиха, че са получили сигнал от депутати от "Възраждане" и от представители на ВМРО, в който се твърди, че по време на пресконференцията на Радостин Василев са били изнесени данни за престъпления против републиката, по-конкретно по чл. 103 и чл. 105 от Наказателния кодекс.

Затова наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура е възложил на ДАНС да извърши проверка по случая.

В същото време от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че председателят на парламента Росен Желязков свиква извънредно заседание във вторник от 13.00 часа. То е по искане на народните представители от "Възраждане" Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

На него ще бъдат изслушани председателят на ДАНС, директорът на Служба "Военно разузнаване" и председателят на Държавна агенция "Разузнаване"във връзка с "изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група "Продължаваме промяната – Демократична България", че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави", се казва в съобщението.

Още в петък, веднага след огласяването на записа от Радостин Василев, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" обвиниха ПП-ДБ в "отказ от национален суверенитет" заради изказванията, свързани с евентуални смени в ръководствата на службите за сигурност.

Повод за тези обвинения бяха думите на лидерите на ПП, че службите за сигурност трябва да бъдат взети от контрола на президента Румен Радев и в техните ръководства да бъдат назначени "наши хора", които "са одобрени от посолствата и нямат нищо общо с ГЕРБ".

В записа, пуснат от Радостин Василев, съпредседателят на ПП Асен Василев казва, че по предложение на премиера в евентуалния ротационен кабинет парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР (Министерство на вътрешните работи), ДАР (Държавна агенция "Разузнаване"), НСО (Национална служба за охрана), ДАТО (Държавна агенция "Технически операции")и евентуално военното разузнаване. Това по думите на Кирил Петков е нужно, за да се изчисти "руския актив, който е влязъл дълбоко в службите".

В неделя пред Нова телевизия Асен Василев защити думите, изречени на заседанието на ПП, като потвърди, че партията иска да смени състава на всички служби в страната, както е направил президентът чрез служебното правителство. Според Василев руските интереси са дълбоко проникнали в българската система за сигурност, като той даде за пример това, че 24 часа преди инвазията на Русия в Украйна службите са казвали, че инвазия няма да има.

Василев застана и зад думите, че назначенията са одобрени от партньорските служби от съюзите, в които България участва. Той каза, че това е необходимо условие, записано в закона и че България взема сама решения за себе си, но води колективна политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG