Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разпита Петков за записа. Той каза, че Радостин Василев е "инструмент на службите"


Кирил Петков

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков беше разпитан в Софийската районна прокуратура в сряда. След разпита той съобщи, че е дал показания като свидетел и е бил питан за записа на заседание на Националния съвет на партията, разпространен от депутата Радостин Василев.

В петък Василев съобщи, че напуска коалицията и я обвини в „предателство“ заради споразумението за управление с ГЕРБ. Тогава той разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП от 21 май, в който се чува как лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с „посолството“. Последваха сигнали за престъпление срещу републиката от „Възраждане“ и ВМРО, по които беше образувана проверка.

В същото време Софийската районна прокуратура започна разследване дали спрямо Радостин Василев е упражнена принуда. Самият Радостин Василев каза, че не е получавал заплахи от Петков и Василев.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев вече беше разпитан във вторник.

В сряда Кирил Петков каза, че не е питан за заплахи спрямо Радостин Василев. Той добави, че тема на разговора е бил публикуваният запис.

“[Попитаха] според нас как се е случил този запис, дали Радостин Василев е записвал, как е записвал”, каза Петков пред журналисти, след като даде показания. Той добави, че записът не е направен през платформата Зуум, в която е проведена срещата.

Петков каза също, че според него Радостин Василев не “работи сам”.

“Моята теза е, че той не работи сам и той просто е един инструмент на службите”, каза съпредседателят на ПП и повтори тезата си, че целта на разпространението на записа е била да се попречи на съставянето на редовно правителство.

Записът, разпространен от Радостин Василев, стана повод ГЕРБ да съобщи, че замразява преговорите за управление с ПП-ДБ. В сряда преговорите се подновиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG