Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И циркът ще е страшен". Пазарлъкът, влиянието, войната - три извода от записа с Иван Гешев


Главният прокурор Иван Гешев по време на второто си "изявление" срещу "политическия боклук".
Главният прокурор Иван Гешев по време на второто си "изявление" срещу "политическия боклук".

Конфликтът на главния прокурор с "политическия боклук" мина в нова фаза. След първоначалната конфронтация дойде и първото разкритие за механизмите на политическо влияние в съдебната власт. Иван Гешев пусна пред медиите таен запис, но отново не отговори на въпроси. Изводите от чутото са поне три.

Главният прокурор Иван Гешев е във война с “политическата мафия”, която доскоро само се е опитвала да влияе на прокуратурата, но напоследък иска да я овладее “брутално” и да го отстрани. Следват послания и гаранции, изпратени през посредник, които той сякаш приема, но всъщност е решил да отхвърли.

Това твърди самият Гешев и разказва, че дори е влязъл в едновремешната си битност на оперативен работник, за да изобличи задкулисните зависимости в съдебната власт. Първото “доказателство” беше показано преди ден. Останалите замесени в този сюжет все още мълчат, но наличието на достатъчно съвпадения с реални личности и събития прави възможно извеждането на поне три извода от ситуацията.

В понеделник Гешев започна втора поредна седмица с “изявление” пред медиите без възможност за въпроси. След като преди седмица демонстративно скъса оставката си и призова “политическият боклук” да бъде “изметен”, преди ден той пусна таен запис от негов разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

Заради същия запис неговият заместник Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура. Междувременно Върховната касационна прокуратура започна проверка на твърденията от първото изявление на Гешев, който даде обяснения и по двете.

Публичното възпроизвеждане на записа в понеделник беше предшествано от няколко негови уточнения. Главният прокурор твърди, че не той е направил записа, но въпреки това отбеляза, че записването с телефон не е престъпление. Каза също, че в последните дни, преди публично да скъса оставката си, е лъгал всички, с които говори, че има намерение да напусне поста си, за да спечели време.

Какви изводи можем да направим от чутото в понеделник?

Първо, публиката няма как да е сигурна, че Гешев всъщност не продължава да преговаря с “политическата мафия”, както сам нарича партиите, които му искат оставката. Той отказва да отговаря на въпроси, фокусирайки изявленията си в изпращане на заплашителни послания, в които обаче вече не присъства ДПС.

ВСС действа под политически контрол и голяма част от членовете му са зависими.

Второ, и изказванията на главния прокурор, и записът му със Стоев за пореден път потвърждават публично известните съмнения, че ВСС действа под политически контрол, голяма част от членовете му са зависими и това води до режисирани кадрови решения. Като избора на главен прокурор, например.

Третият извод, който би могъл да се направи от последната поява на Гешев, е, че той очевидно вече изпълнява една от заканите си, записани тайно по време на разговора му със Стоев. Макар да твърди, че води разговора “професионално”, като бивш оперативен работник, в него той се заканва, че “и прокуратурата ще спре да съществува, и държавата”, ако условията му не бъдат изпълнени.

Две седмици по-късно държавното обвинение е разтресено от вътрешни обвинения в предателства и престъпления, Сарафов се страхува за живота си заради “методите на г-н Гешев”, а Гешев сам лансира запис, в който изказва подозрения, че политици са поръчали да бъде убит.

На целия този фон изглежда, че бъдещето на парламентарното мнозинство, на Висшия съдебен съвет, и на прокуратурата всъщност зависят от динамиката на задкулисните отношения между главния прокурор и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преговаря ли Иван Гешев?

По време на първото си изявление Гешев не спомена нищо за съществуването на запис от негова среща с Йордан Стоев. Той е един от шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха отстраняването на главния прокурор, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел се обяви за оставката му, а ДПС я подкрепи.

Стоев беше излъчен от политическата квота в съвета - номиниран от “Атака” и избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Преди да влезе във ВСС, той беше известен като апелативния прокурор, потвърдил отказа на градската прокурорка Боряна Бецова депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде разследван за източването на “Корпоративна търговска банка” (КТБ).

За съществуването на запис от разговор между Гешев и Стоев се разбра от сигнала на Сарафов срещу главния прокурор. В него се твърди, че Гешев е пуснал въпросния запис пред петимата си заместници и други прокурори на 15 май, непосредствено преди да скъса оставката си пред медиите.

За да спечелиш време, защото всеки час е важен, трябва да покажеш определени неща.
Иван Гешев

В понеделник Гешев потвърди това, уточнявайки, че към онзи момент все още се е преструвал, че ще се оттегли от поста. По думите му, “за да спечелиш време, защото всеки час е важен, трябва да покажеш определени неща”.

“Четвъртък, петък, събота, неделя - това, което правих, е - да убедя всички, включително и колегите си, за което се извинявам, че съм готов да си подам оставката, или както ще видите след малко - [че] ми трябва “достоен exit”, каза главният прокурор пред медиите.

Този израз действително присъства в записа, като от репликите на самия Гешев става ясно, че включва гаранции за сигурността на семейството му, както и “че няма да ме треснат сега като си подам оставката”.

Накратко, от записа, направен на 14 май в двора на Гешев, се разбира, че човек, чието описание напълно съвпада с това на Борисов, изпраща посредник при Гешев, пред когото той да изложи своите условия, за да подаде оставка. Причината е, че политическата ситуация се е променила и лидерът на ГЕРБ вече не може да е “последен” защитник на главния прокурор, защото ще бъде изолиран от останалите партии.

По време на записания разговор Стоев сам се представя като “емисар” и “вестоносец”, споменава “нашия приятел”, пред когото посредничи, но не казва име. Когато Гешев пита дали “основният двигател” е “Бойко”, членът на ВСС отговаря: “Да, Банкята.” Къщата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е в Банкя, а по-късно и двамата записани обсъждат, че от всичко случило се през последните десетина дни излиза, че “ГЕРБ командва ВСС”.

Стоев казва, че е разбрал, че Гешев е получил “информация за гаранциите, за всичко”, а той отговаря, че всъщност е получил писмо със заплаха, което е скъсал на две. На записа се чува как главният прокурор става и носи нещо, което дава на члена на ВСС.

“Това са гаранциите и да знаеш какви гаранции ще получиш някой ден”, добавя иронично Гешев, след което двамата обсъждат стила на писмото.

Става въпрос за писмото със заплаха срещу Гешев, което той твърди, че е получил след завръщането си от САЩ на 13 май. По думите му в него се казва, че “някой ще натисне, цитат - “копчето enter” - с някакви неща, с някакви видеоклипове”, ако главният прокурор не подаде оставка до 10:00 часа на 15 май.

Писмото със заплаха до Иван Гешев, публикувано в сайта на прокуратурата.
Писмото със заплаха до Иван Гешев, публикувано в сайта на прокуратурата.

Макар че Гешев твърди, че не знае от кого е това писмо, говорейки за него пред Стоев, той иска от него да попита “нашия приятел” защо е било необходимо главният прокурор да бъде заплашван.

Друга индикация, че Гешев всъщност знае повече за това писмо, отколкото казва, е репликата му, че с “копчето enter” ще бъдат активирани “някакви видеоклипове”. Детайл, който отсъства от уж анонимното писмо.

След това Гешев пита защо са се развили толкова бързо събитията, докато е в чужбина, а Стоев му предава: “Това, което той ми каза, каза, вика, така се получи, то е и истината, ние го знаем, че всички са срещу тебе.”

“И всъщност той казва, аз, вика, последен, седях последен, обаче вика, бях много натиснат по простата причина, че изпадаме в изолация. Това вече е от гледна точка на целесъобразност”, добавя членът на ВСС и подчертава, че “това говорим за политическа изолация”.

Освен “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), досега в различни моменти оставката на Гешев са искали и от “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” (ИТН). Единствените му традиционни защитници бяха от ГЕРБ и ДПС. Те обаче също обърнаха позициите си в края на по-миналата седмица. Така се стигна и до обявяване на мнозинството около ГЕРБ и ПП-ДБ, което се очаква да подкрепи правителство на Николай Денков с вицепремиер Мария Габриел с втория мандат.

От записания разговор обаче напълно отсъства ДПС, за чиито представители Гешев каза в първото си изявление преди седмица, че “през годините” не са оставили у него “впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство”. По време на второто изявление на главния прокурор ДПС не беше споменато по никакъв начин.

Гешев обаче се закани, че ще изнесе още данни за “заговора срещу държавата” и “атентата срещу върховенството на закона” в четвъртък пред ВСС, за когато са насрочени изслушвания във връзка със сигнала на Сарафов.

Политическият контрол над ВСС

Основната тема на разговора между Гешев и Стоев е какво точно ще се случи, след като главният прокурор си подаде оставката, както иска “нашият приятел”.

От думите на двамата става ясно, че с този план “е в час” и председателстващият ВСС Боян Магдалинчев, а Гешев предполага същото и за председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

“Прави се на три и половина. И Чолаков се прави”, отбелязва Гешев, а Стоев отговаря: “Еми, ти какво мислиш, аз ти казах по телефона - поставиха ни го.”

Следва въпрос от Гешев: “Кой ще сложат - ти пита ли”, на който събеседникът му отговаря, че постът на главния прокурор би трябвало първоначално да бъде зает “по старшинство” от заместничката му Даниела Машева.

Като доказателство, че в разговора им е бил визиран именно Борисов, главният прокурор показа скрийншот от свой чат с лидера на ГЕРБ. От него се виждаше, че Гешев е изпратил съобщение “окей“, придружено с вдигнат палец, а Борисов му е отговорил с усмивка. Главният прокурор уточни единствено, че разговорът със Стоев за “гаранциите“ е приключил преди размяната на съобщения с Борисов.

Малко по-късно в понеделник самият Борисов коментира единствено, че за него да отговаря с усмивка на съобщения е “като добър ден“. Той дори не спомена името на Гешев.

Скрийншотът, разпространен от пресцентъра на прокуратурата.
Скрийншотът, разпространен от пресцентъра на прокуратурата.

Въпреки че според Конституцията съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната, и преди избора на Гешев, и преди този на предшественика му Сотир Цацаров, беше ясно, че те имат подкрепата на тогавашните управляващи от ГЕРБ.

Двамата се радваха и на медиен комфорт, осигуряван им както от вестниците, които тогава притежаваше Пеевски, така и от таблоидни сайтове, като “ПИК”, който открито подкрепя от години Борисов. Издателят му Недялко Недялков дори организира демонстрации в подкрепа на кандидатурата на Гешев.

По-нататък в записа все пак става ясно, че Гешев е бил в течение на плана за собствената си смяна, но е бил изненадан, че събитията са се развили в негово отсъствие толкова бързо.

Беше казано следното: виж сега, за да оберем напрежението, в първия удобен момент трябва да те сменим със Сарафов.
Иван Гешев

“Беше казано следното: виж сега, за да оберем напрежението, в първия удобен момент трябва да те сменим със Сарафов. Еми, добре, това ме устройва. Той е изгустиран, използваха го и го изхвърлиха, но аз викам - окей, съгласен съм, само Сарафов, защото му имах доверие. Той ме предаде първи”, казва главният прокурор.

И след това се интересува дали вече са осигурени необходимите гласове от Пленума на ВСС за неговото отстраняване.

“А с кой са говорили? С [Георги] Кузманов? Сигурни са, че ще мине това отстраняване? Мен това ми е странното - толкова съм им помагал на всички”, казва Гешев и добавя, че може да промени мнението на поне трима членове на Прокурорската колегия, “ако аз натисна”.

След което обобщава: “Аз няма да натискам, ще се предам. Ако ми се дават гаранции... Иначе ще се бия и циркът ще е страшен. Искам гаранции. И прокуратурата ще спре да съществува, и държавата.”

Записът от разговора му със Стоев е поредно доказателство в последното десетилетие за политическото влияние в кадровия орган на съдебната власт. През 2013 г. в публичното пространство излезе таен запис от разговор между Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. В него обвинителят се обръщаше към лидера на ГЕРБ с думите: “Ти си го избра”, визирайки избора на Цацаров.

Самият Цацаров пък призна по време на избора на Гешев, че назначенията на т.нар. трима големи в съдебната власт стават “в две други сгради”, а не във ВСС.

Веднага след възпроизвеждането на записа от разговора си със Стоев, Гешев се обяви за промяна на начина, по който се формира съдебния съвет, така че да бъде премахната политическата квота. В момента 11 от членовете на 25-членния Пленум се избират от парламента - всички те подкрепиха Гешев, за да бъде назначен.

"Аз не бягам, аз се бия"

Към момента изглежда очевидно също, че публиката наблюдава част от алтернативния сценарий, описан от самия Гешев в записа, ако не получи всички поискани гаранции от Борисов: “Иначе ще се бия и циркът ще е страшен.”

Самият главен прокурор няколко пъти подчерта преди ден, че “са объркали човека”, декларирайки: “Аз не бягам, аз се бия.”

Дали това развитие е резултат от изначалното намерение на Гешев да изобличи политическото влияние в прокуратурата и в съдебната система въобще или е добил тази решителност в хода на преговорите си с “политическата мафия”, за които сам признава, зрителите няма как да знаят.

Този открит конфликт дава възможност да бъде разплетен възел, който стои вързан от десетилетия.

Сигурно е обаче, че този открит конфликт дава възможност да бъде разплетен възел, който стои вързан от десетилетия, пазейки в сянка политическото влияние над Темида.

Вече са в ход прокурорски проверки както по твърденията на Гешев, че е бил обект на заплахи и схема за търговия с влияние, така и по сигнала на заместника му Сарафов за това, че самият главен прокурор е извършил поне три престъпления. Едното е свързано с намеса в делото “Барселонагейт”, в което се споменава Борисов, второто е за присвояване на почивна база на прокуратурата за лично ползване, а третото - за незаконно записване на Стоев.

Отделно от всичко това, ВСС ще се занимава с процедура по отстраняване на Гешев и по изслушване на всички досега замесени в тази история. Инспекторатът към съвета пък ще прави отделна проверка по изказванията на Гешев и Сарафов, а най-вероятно към всички тези проверки ще се намесят и други органи като антикорупционната комисия и данъчните, например. Преди ден прокуратурата съобщи, че работи и по сигнали срещу Борисов и Габриел.

На целия този фон новосформираното парламентарно мнозинство около ГЕРБ и ПП-ДБ дава знаци, че ще се опита да намери подкрепа за конституционни промени, чрез които да завърши т.нар. съдебна реформа. Именно, за да има ефективни гаранции срещу опитите за политическа намеса в съдебната система.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG