Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зарков насрочи изслушване на Гешев и Сарафов в четвъртък заради записа на член на ВСС


Главният прокурор Иван Геешв и неговият заместник Борислав Сарафов на пресконференция на 16 март 2023 г.
Главният прокурор Иван Геешв и неговият заместник Борислав Сарафов на пресконференция на 16 март 2023 г.

Министърът на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушване на главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в четвъртък. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието в понеделник.

Повод за изслушването е сигналът, който по-рано Сарафов подаде срещу Гешев за това, че главният прокурор е направил незаконен запис на свой телефонен разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

В съобщението на правосъдното министерство от понеделник се казва, че заради сигнала на Сарафов той и Гешев ще бъдат изслушани по време на заседанието на на Пленума на ВСС този четвъртък. В рамките на същото заседание ВСС следва да се произнесе и по допустимостта на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от членове на прокурорската колегия.

В съобщението се казва още, че са поканени да присъстват всички хора, споменати в сигнала на Сарафов - заместничките на Гешев Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, прокурорите от Върховна касационна прокуратура Ваня Стефанова, Сийка Милева, административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и Габриела Ненкова.

От това става ясно, че конкретният повод за това изслушване е частта в сигнала на Сарафов, която засяга записа му на телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев.

Стоев беше сред шестимата представители на Прокурорската колегия на съвета, които миналата седмица внесоха искане за отстраняването на Гешев. То беше предшествано от изненадващата позиция на ГЕРБ и ДПС, че искат оставката на главния прокурор.

В сигнала си срещу Гешев Сарафов разказа как час преди изявлението на Гешев, в което той скъса оставката си пред медиите, е бил поканен в неговия кабинет. Покана е била отправена и към останалите му заместници, върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева, както и към градския прокурор Илияна Кирилова.

Сарафов твърди, че пред тях Гешев е казал, че лично е записал свой разговор със Стоев, проведен в дома му в неделя, 14 май. Освен това главният прокурор е казал и че е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС.

Сарафов твърди още, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, но е извършил и престъпление, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация". Така според него е бил уронен престижът на съдебната власт. Това е и една от възможните причини главният прокурор да бъде отстранен от поста си.

В сигнала си Сарафов говори и за още две евентуални престъпления на главния прокурор. Първото е, че Гешев си е присвоил база на прокуратурата в курорта Боровец, известна като Регентската къща.

Второто е, че е оказал влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването "Барселонагейт". То е свързано с къщата в Барселона, която е обект на разследване за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Междувременно в понеделник Гешев се яви на разпут в прокуратурата заради проверка за търговия с влияние. Преди това Софийската градска прокуратура съобщи, че вече проверява сигнала на Сарафов, но без да дава подробности какво престъпление проверява.

"Мафиотска война". Какво разбрахме от сблъсъка между Гешев и неговия заместник
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG