Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата увери, че проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев "принципно, отговорно и обективно"


Главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева и заместникът му Борислав Сарафов.
Главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева и заместникът му Борислав Сарафов.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи в сряда, че извършва проверка по сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев, подаден преди ден от неговия заместник и директор на следствието Борислав Сарафов.

В него се твърди, че Гешев е оказал натиск по т.нар. разследване „Барселонагейт“, че е присвоил за лично ползване почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил незаконен запис на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

В понеделник Гешев отказа да подаде оставка и обвини заместника си в предателство. Повод за думите му стана изявление на Сарафов, че Гешев се е намесил в разследването на взрива до колата му, както и че прокуратурата е "нагазила дълбоко в политическия терен". Последва ново изявление на Сарафов, че главният прокурор е разпореждал важни дела да бъдат "държани на трупчета", за да бъдат изнудвани политици.

Малко след първото изявление на Сарафов ГЕРБ се обяви за оставката на Гешев, а ДПС подкрепи това. Двете партии досега не бяха искали отстраняването на главния прокурор. След внезапната промяна в позициите на ГЕРБ и ДПС, шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС подадоха официално искане за започване на процедура за освобождаването на Гешев.

„Сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП. Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка“, съобщиха от градската прокуратура в сряда.

По-рано през деня СГП разпространи своя позиция, в която декларира, че всеки прокурор „изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът“.

„Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им“, се казва още в позицията на градската прокуратура.

Междувременно служебният министър на правосъдието Крум Зарков изрази съмнение, че в момента е възможно държавното обвинение да разследва обективно своя ръководител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG