Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки се срамува от него". Сарафов обвини Гешев, че държи политически дела "на трупчета"


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури.

Това декларира в понеделник неговият заместник и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов. Той даде брифинг в отговор на изявлението на Гешев, който по-рано през деня каза, че няма да подаде оставка и призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента.

Повод за твърдението на Сарафов стана признанието на Гешев, че негов съученик води разследването, добило популярност като “Барселонагейт”. Главният прокурор каза, че въпросният обвинител е получил послание през няколко души от Сарафов - да прекрати случая, а всъщност “прогнозният срок” за развитието на делото е до края на тази година.

Той днес сам призна, че държи делото “Барселонагейт” на трупчета.
Борислав Сарафов

“Именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира ритъма на работа по делата и да дава насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен. Той днес сам призна, че държи делото “Барселонагейт” на трупчета, както вие се изразявате, за да може да извива ръцете на политиците”, каза Сарафов.

“Къщата в Барселона” или “Барселонагейт” се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. В разследването беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според каталунското издание “Периодико” местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

По случая тече и българско досъдебно производство, по което е назначена финансова експертиза. Преди две години Гешев информира писмено комисията на Европейския парламент (ЕП) по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), че по случая е образувано разследване. Към момента делото продължава, но прокуратурата не е съобщавала актуални подробности от него, нито дали е повдигала обвинения на някого.

Самият Борисов отрече по-рано днес да е разговарял по случая с магистрати или да е предавал някакви съобщения на главния прокурор.

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00

Миналата седмица номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първият приоритет на евентуалния ѝ кабинет ще бъде да поиска от ВСС да отстрани Гешев от поста му. Тази заявка беше подкрепена от ДПС. И двете партии до този момент открито подкрепяха главния прокурор.

Малко след промяната в позицията им спрямо него, шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха официално искане срещу него да бъде започната процедура за предсрочното му отстраняване. Това предизвика Гешев днес да заяви, че срещу него се е обединила “политическата мафия”.

От своя страна той призова Сарафов да си подаде оставката, защото е “предал прокуратурата”. Шефът на следствието пръв атакува публично Гешев, заявявайки, че той лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му, избухнал на 1 май.

“Точката на нетърпимост е стигнала до там, че е нужен катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата да заработи”, каза Сарафов в понеделник, добавяйки, че няма да подаде оставка, както и че се страхува за живота си, защото “познава методите” на Гешев.

Шефът на следствието публично поиска да му бъде назначена физическа охрана от Главната дирекция “Охрана” на правосъдното министерство, за да не се окаже “внезапно убит” като бившия военен прокурор Николай Колев, застрелян по време на мандата на Никола Филчев.

Неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като своя частна собственост.
Борислав Сарафов

“За съжаление аз все повече смятам, че начело на институцията ни в момента, отново както преди 20-на години, има неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като своя частна собственост”, каза Сарафов, обръщайки се и лично към главния прокурор с думите: “Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия идол, г-н Филчев.”

Заместникът на Гешев призова редовите прокурори в страната да организират общи събрания, открити за медиите, на които да разкажат как се управлява държавното обвиение в момента.

“Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор, както той каза днес лично. Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо, а не да се държат години на трупчета - или да бъдат повдигани обвинения и да се внесе делото в съда, или да бъде прекратено.”

Според Сарафов началникът му е направил “заявка за влизане в политиката” и “иска да се изкара борец срещу мафията, срещу олигарсите”.

“Никой от колегите ми не одобрява това. Всеки се срамува от него”, добави директорът на националното следствие.

Сарафов изрази надежда ВСС спешно да разгледа искането за отстраняване на Гешев и да вземе такова решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG