Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зарков се усъмни, че Гешев и Сарафов могат да бъдат разследвани независимо в момента


Служебният министър на правосъдието Крум Зарков беше изслушан в парламента по въпроса за охраната на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, 17 май 2023 г.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков беше изслушан в парламента по въпроса за охраната на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, 17 май 2023 г.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков се усъмни, че в момента съществува механизъм, по който да бъдат независимо и ефективно разследвани и главният прокурор, и заместниците му.

В последните дни Главният прокурор Иван Гешев и зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов си поискаха взаимно оставките. Сарафов дори подаде сигнал в прокуратурата, че Гешев е извършил три престъпления.

"Хвърчат обвинения в извършване на престъпления по върховете на онази институция, която е призвана да ги преследва", каза Зарков.

Според него, ако спешно депутатите приемат механизма за разследване на главния прокурор, който се предлага от служебното правителство и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), то той може да се приложи веднага, за да бъдат разследвани Гешев и Сарафов.

"Съществува ли в момента в България механизъм, който да позволи независимо разследване и на главния прокурор, и на неговите заместници? [...] Очаквам с нетърпение да говорим по същество за законопроекта, който вече е внесен в Народното събрание."

Това каза Зарков по време на изслушване в парламента, предложено от ПП-ДБ заради осигурената охрана на Сарафов, поискана от него в понеделник. Тогава той декларира, че се страхува за живота си, защото познава "методите на г-н Гешев".

Друга тема на изслушването беше почивната база на прокуратурата в курорта Боровец - т.нар. Регентска къща, както и информацията, че Гешев я е превърнал в лична резиденция.

Решението за осигуряване на охрана на зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е взето "при условията на неотложност", каза Зарков.

Охраната на Сарафов е назначена от Бюрото за защита на свидетелите още когато я поиска - в понеделник, впоследствие решението е потвърдено от съвета за защита на свидетелите, добави той. То ще бъде преразглеждано регулярно, тъй като няма срок за продължителността на охраната.

В понеделник Сарафов каза на брифинг, че се страхува за живота си, защото познава "методите" на главния прокурор. Това стана, след като Гешев отказа да подаде оставка, късайки я демонстративно на пресконференция и на свой ред поиска оставката на Сарафов.

По-късно Сарафов също поиска оставката на Гешев и подаде сигнали срещу него до прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). От своя страна главният прокурор също внесе искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.

"Мисля, че в този случай беше необходимо да се постави такава охрана и поемам отговорността за това свое решение", каза Зарков. "Това, че сме назначили охрана, не значи нито, че приемаме, нито че отхвърляме неговите твърдения."

По думите му и други магистрати са искали охрана през последните месеци. "Нямало е нито един магистрат, който е настоявал за закрила и тя му е била отказана", каза Зарков. Той добави, че ще бъде осигурена охрана за всички, които имат нужда.

По отношение на имота в Боровец Зарков каза, че няма информация и не се интересува къде живеят административните ръководители на съдебната власт.

Тази почивна база е посочена и в сигнала на Сарафов, подаден в Софийската градска прокуратурата (СГП) срещу Гешев, в който се твърди, че е извършил три престъпления. Другите са задържане на разследването по "Барселонагейт" и незаконен запис на член на ВСС.

Конфликтът между двамата започна, след като Сарафов обвини Гешев в намеса в разследването на взрива до колата му. Това стана повод ГЕРБ и ДПС да се обявят за оставка на главния прокурор, а шестима негови колеги от Прокурорската колегия на ВСС да предложат отстраняването му.

Депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" не участваха нито с въпроси, нито със становища в изслушването на Зарков в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG