Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борислав Сарафов вече е с охрана. Ясен Тодоров твърди, че "един дрон" наблюдава негов семеен имот


Борислав Сарафов каза, че се страхува да не бъде убит
Борислав Сарафов каза, че се страхува да не бъде убит

Служебният правосъден министър Крум Зарков съобщи, че министерството е осигурило охрана на зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов от понеделник вечерта.

По-рано в понеделник той даде брифинг, на който каза, че се страхува за живота си, защото познава "методите" на главния прокурор Иван Гешев, когото нарече "неуравновесен човек".

Сарафов каза още, че Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго и така да бъдат "изнудвани политици". Това стана, след като Гешев отказа да подаде оставка, късайки я демонстративно на пресконференция и на свой ред поиска оставката на Сарафов.

Конфликтът между двамата започна, след като Сарафов обвини Гешев в намеса в разследването на взрива до колата му. Това стана повод ГЕРБ и ДПС да се обявят за оставка на главния прокурор, а шестима негови колеги от Прокурорската колегия на ВСС да предложат отстраняването му.

"Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин”, коментира Зарков във вторник.

Според него дълго бавената реформа в системата е повод за конфликта, а обвиненията, отправени между Гешев и Сарафов, трябва да бъдат разследвани "авторитетно и безпристрастно".

Според него членовете на ВСС "не може и не бива да се крият", след като са изкарали "много противоречив мандат". По думите му сега съветът има "възможност да го завърши по друг начин".

Ясен Тодоров не иска охрана

"Не желая охрана от Министерството на правосъдието. Моята съвест е чиста и мога да ходя спокойно по улиците", каза междувременно Ясен Тодоров пред Нова телевизия.

На въпрос дали е получавал заплахи той добави пред БНТ, че "от вчера следобед един дрон влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е собственост на родителите на съпругата ми и го ползваме почти всеки уикенд".

Тодоров добави, че е притеснен от поведението на Сарафов, уточнявайки,. че то би трябвало да се коментира от криминален психолог.

"Не знам за никакви дела „на трупчета”. Да каже той - бил е вторият човек в прокуратурата в продължение на десет години”, каза още зам.-директорът на следствието.

Според него, ако Сарафов не е бил съгласен с политиката на Гешев, е имало е възможност да си подаде оставката, както и да не приема предложението да оглави НСлС.

Тодоров каза още, че няма никакво притеснение да отиде на изслушване в парламента, каквото искане отправиха от „Продължаваме промяната - Демократична България”. Уточни обаче, че ще говори пред депутатите само "при закрити врата и без телефони, които записват".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG