Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кой е изпращал есемеси на главния прокурор". ПП-ДБ иска изслушване на Гешев, Сарафов и Тодоров


Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил Петков ще очакват магистратите да отговарят на въпроси в НС
Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил Петков ще очакват магистратите да отговарят на въпроси в НС

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) съобщи, че ще покани на изслушване в парламента главния прокурор Иван Гешев, заместника му и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов и неговия заместник там Ясен Тодоров.

Според политическата формация те трябва да дадат отговори на няколко въпроса, свързани със събитията, последвали взрива до колата на Гешев. След като първоначалните твърдения на прокуратурата, че той е пътувал в колата със семейството си и че са били заложени 3 кг тротилов еквивалент с цел да бъде убит, бяха опровергани, Сарафов се разграничи от него и го атакува, че се е намесил с разследването, като е разпоредил на местопрестъплението да бъде изпратен израелски експерт. Той поиска и оставката на Тодоров.

Това се случи на фона на заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че първото, което ще направи, ако оглави кабинет, ще е да поиска отстраняването на главния прокурор. Тя беше неочаквано подкрепена от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, която до този момент подкрепяше Гешев.

В понеделник той даде брифинг, в който демонстративно скъса оставката си и на свой ред атакува ГЕРБ и лично лидера ѝ Бойко Борисов, че той стои зад опита за отстраняването му. Гешев каза, че е получил съобщения, че му предлагат да стане посланик и да се откаже от поста си. Както и че е получил информация, че е имало указание за прекратяване на случая "Барселонагейт", свързан с Борисов. Освен това главният прокурор поиска оставката на Сарафов.

Борисов отрече категорично всички тези обвинения. А Сарафов каза, че Гешев лично е разпореждал на прокурори как да водят знакови разследвания, така че те да стоят „на трупчета“ и така да бъдат изнудвани политици. Той добави, че се страхува за живота си и поиска охрана.

По този повод от ПП-ДБ съобщиха, че ще зададат на тримата следните въпроси:

- Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?
- Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява
дейността си?
- Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?
- Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?
- Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана
от Министерство на правосъдието?

"Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и
да повдига обвинения в съда", се казва още в позицията на коалицията.

Според втората политическа сила, "ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях". Затова приоритет на ПП-ДБ е "дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи".

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG