Връзки за достъпност

Извънредни новини

В доклада от испанското разследване за "къщата в Барселона" има снимки на Бойко Борисов, твърди Кирил Петков


„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов
„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов

Имена на висшестоящи политици, обвързани „най-вероятно с пране на пари“ и снимки на Бойко Борисов. Това са част от данните, които испанските власти са изпратили до българските си колеги във връзка с разследването, свързано с корупция – „Барселонагейт“. Това обяви в ефира на бТВ премиерът Кирил Петков.

„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов.

В разследването на испанското издание „Периодико“ от 2020 г. беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според „Периодико“ местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

Самата история беше позната от няколко години по-рано, след като през 2016 г. връзката на премиера с т.нар. „къща в Барселона“ излезе за пръв път наяве в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки.

„Докладът, който аз видях, нямаше точно споменато лице, но имаше снимки на Бойко Борисов. Не го уличават директно, но го дават като част от доклада и има замесени висшестоящи лица в тази афера“, каза Петков. Той подчерта, че това е поредното доказателство, че докато чуждестранните служби работят, българските не успяват да открият нищо.

Минути след края на интервюто на Петков Бойко Борисов даде пресконференция и определи коментарите, свързани с „Барселонагейт“ като „претоплена манджа“. Подобна теза той изказа и след публикуването на статията в „Периодико“ като тогава обвини президента Румен Радев.

„Нека сега, ако имат такъв доклад да го пращат, да го разсекретяват, да проверяват, каквото искат да правят. И да доказват или да се извиняват, едно от двете“, каза Борисов. Той добави, че това е поредният изкуствен опит да бъде дискредитиран.

По-рано в понеделник в няколко медии се появи информация, че МВР е получило доклад, в който са посочени доказателства за пране на пари в размер от 5 млн. евро. По данни на Медиапул са разследвани две фирми, свързани с Борислава Йовчева.

Още при публикуването на доклада от „Периодико“ българската прокуратура започна проверка, но до момента не успява да открие нищо. На няколко пъти през годините главният прокурор Иван Гешев насочваше въпросите по разследването към прокуратурата в Испания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG