Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов и Мария Габриел


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за премиер от партията Мария Габриел
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за премиер от партията Мария Габриел

Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнали срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номинираната за премиер от партията Мария Габриел и двама от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на прокуратурата, публикувано в понеделник.

Новината идва дни след като шестима представители на Прокурорската колегия на ВСС, сред които Чапкънова и Кузманов, внесоха искане за отстраняването на Гешев. То беше предшествано от изненадващята заявка на номинираната Мария Габриел, че ще поиска оставката на Гешев.

В понеделник от прокуратурата съобщиха, че проверяват сигнал, според който в началото на 2021 г. от България към чужда държава са били пренесени "огромни суми в български левове" чрез използване на самолетите на Държавния авиационен оператор (старо име "Авиоотряд 28"). Други подробности по този случай не се съобщават. По това време на власт беше правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Освен това според съобщението прокуратурата проверява и сигнал, който съвпада с този, подаден от гражданското движение БОЕЦ срещу Бойко Борисов и бившият земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов за корупция и злоупотреба с власт.

Обвинението извършва проверка и по сигнал с твърдения за използвано общинско жилище в София от бивш член на Европейския парламент - Мария Габриел. През 2018 г. гражданско сдружение "Боец" внесе сигнал срещу Габриел в Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

В него се твърдеше, че тя е ползвала под наем общинско жилище, като месечният му наем е бил в размер на 400 лева - значително по-нисък от пазарния. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Габриел вече е била евродепутат с 30 000 лв. месечен доход.

През 2019 г. КПКОНПИ прекрати производството с аргумента, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Към това в понеделник прокуратурата съобщи, че проверява и два сигнала от гражданин, съдържащи "твърдения за противоправни действия" на членовете на ВСС Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

Проверките идват, след като Чапкънова, Кузманов и още четирима представители на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за отстраняването на Гешев. Ден преди това кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел обяви искането на оставката на Гешев като свой приоритет, а ДПС я подкрепи.

Впоследствие заместник-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу Гешев, а Софийската градска прокуратура започна проверка по него. В сигнала се твърди, че Гешев е оказал натиск по т.нар. разследване „Барселонагейт“, свързано с Бойко Борисов, че е присвоил за лично ползване почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил незаконен запис на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG