Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на ДАНС обвини министри от кабинета "Петков", че не са работили в интерес на България


Ръководителят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си в парламента, 30 май 2023 г.
Ръководителят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си в парламента, 30 май 2023 г.

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев обвини министри от правителството на Кирил Петков, че не са защитавали интересите на България.

Това стана по време на изслушване на ръководителите на службите за сигурност в парламента във вторник. То беше инициирано от "Възраждане" и вкарано в дневния ред от председателя на парламента от ГЕРБ Росен Желязков.

Повод за него станаха някои от твърденията, свързани със службите, които се чуват в записа от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП). В част от него лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с "посолството".

Така във вторник на извънредно заседание на парламента бяха изслушани председателят на ДАНС Пламен Тончев, директорът на Служба "Военно разузнаване" Венелин Венев и председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

По време на изслушването "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ" обвиниха ПП в "предателство" и отказ от национален суверенитет заради репликите им за съгласуване на кадри с чуждестранни посолства.

На свой ред от ГЕРБ казаха, че тези твърдения звучат като лъжа с цел лидерите на ПП да изтъкнат чуждестранните си контакти. Атанас Атанасов от "Демократична България" (ДБ) пък каза, че изслушването е част от кампания за дискредитиране на ПП-ДБ с цел проваляне на втория мандат и възможността за общо мнозинство с ГЕРБ.

"Не защитаваха националния интерес"

По време на изслушването депутатът Радостин Василев, който се отцепи от парламентарната група на ПП-ДБ и разпространи записа от заседанието на ПП, попита шефа на ДАНС дали разполага с данни агенти на чужди държави да са били народни представители или министри и да са работели за чужди интереси.

"Някои министри в редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес", отговори Тончев.

Той обаче не каза кои министри има предвид и чий интерес са защитавали. В подкрепа на думите си той каза единствено, че във връзка с действията на съветник на премиера по това време има образувано досъдебно производство за евентуално споделяне на класифицирана информация с гражданин на Северна Македония.

Тончев не каза кой е съветникът, за който говори, но малко след това Тошко Йорданов от ИТН заяви, че става въпрос за Весела Чернева, която беше съветник по външнополитическите въпроси на бившия премиер Петков.

"Всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза единствено Тончев, без да представи данни или подробности.

Той не уточни дали ДАНС е сезирала прокуратурата, щом председателят ѝ твърди, че агенцията разполага с данни, че български министри са работили срещу интересите на страната.

Свободна Европа опита да се свърже с Весела Чернева за коментар, но тя не вдигна мобилния си телефон.

Тончев беше назначен на поста председател на ДАНС през май 2021 г. с указ на президента Румен Радев, по предложение на служебния премиер Стефан Янев. Оттогава досега е имало само едно редовно правителство - това с премиер Кирил Петков, което управляваше от декември 2021 г. до юни 2022 г. В него участваха партиите "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" и беше свалено с вот на недоверие преди около година.

Обвинения в "предателство", "лъжи" и кампания по дискредитиране

По време на изслушването от "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН обвиниха ПП в "предателство" към националния суверенитет.

"Ще искаме да научим кои са тези лица, срещу които има производства за изтичане на информация. Това е предателство", каза Хамид Хамид от ДПС.

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък поиска Кирил Петков незабавно да бъде арестуван, когато се върне в България. Петков в момента е на посещение в Словакия.

Даниел Митов от ГЕРБ повтори тезата на ГЕРБ от предишните дни, че няма как думите на лидерите на ПП, че бъдещите назначения на ръководители на службите са съгласувани с "посолството" и "посолствата", да са верни. Според него с тези твърдения лидерите на ПП искат да заблудят съпартийците и избирателите си за това колко голяма подкрепа имат от западните партньори.

"Моят извод е този - вдигат си цената", каза Митов.

От своя страна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов определи цялото изслушване в парламента като организирано с цел да провали съставянето на кабинет с втория мандат.

"При това т.нар. изслушване става въпрос за елемент от една цялостна кампания по дискредитиране на втората политическа сила в страната с цел проваляне на втория мандат. Вчера стана ясно, че господин президентът също участва в тази кампания", каза Атанасов.

В понеделник президентът Румен Радев призова номинирания от ПП-ДБ Николай Денков да преосмисли дали да реализира втория мандат и каза, че му го връчва само защото е задължен от Конституцията да го направи.

Изслушването беше насрочено извънредно и се проведе точно ден след връчването на мандата на ПП-ДБ. Дотук се стигна, след като преди седмица номинираната от ГЕРБ Мария Габриел върна на Радев първия мандат неизпълнен.

Тогава тя и Денков съобщиха, че са се договорили за ротационно правителство, но в събота Габриел каза, че временно спира преговорите за такъв формат. Като причина тя посочи записа от Национален съвет на ПП, огласен от Радостин Василев в петък, в който се обсъжда и договорката с ГЕРБ.

Освен това в записа се чува и как лидерите на ПП планират смени в ръководствата на службите за сигурност, така че по думите на Кирил Петков и Асен Василев те да бъдат освободени от контрола на Румен Радев и руското влияние и да бъдат заменени с хора, одобрени от "посолствата".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG