Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ поиска ПП-ДБ да преосмисли формата и състава на кабинета. ДПС се обяви срещу "тази порочна сватба"


Мария Габриел и Томислав Дончев от ГЕРБ
Мария Габриел и Томислав Дончев от ГЕРБ

ГЕРБ иска коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да преосмисли формата и състава на кабинета, който ще предложи. Това стана ясно от изявление на номинираната по-рано за премиер Мария Габриел и депутата от ГЕРБ Томислав Дончев в парламента във вторник.

То идва ден след като номинираният от ПП-ДБ за министър-председател Николай Денков получи втория мандат за съставяне на правителството. Дотук се стигна, след като преди това номинираната от ГЕРБ Мария Габриел върна на Румен Радев първия мандат неизпълнен.

Тогава тя и Денков съобщиха, че са се договорили за ротационно правителство, но в събота Габриел каза, че временно спира преговорите за такъв формат. Като причина тя посочи записа от Национален съвет на ПП, в който се обсъжда и договорката с ГЕРБ.

Във вторник Габриел уточни, че разговорите между двете формации не са изцяло спрени.

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, моделът, личностите, принципите и доверието", каза Габриел.

"Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад. Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа", добави тя в краткото си изявление.

След нея депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев също призова ПП-ДБ да сменят подхода си и да направят компромис. По думите му не може с 15% от народните представители (колкото има ПП в сегашния парламент) ПП да получи цялата власт и затова трябва да предложи друг формат.

Последва коментар от Николай Денков, който каза, че очаква да се чуят с Мария Габриел и "да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината". Според него трябва да се види какво се крие "под тези формулировки" на ГЕРБ - за смяна на формата, на състава и на лицата.

Денков отбеляза, че винаги са казвали, че ще говорят и с другите политически формации, но "че е ясно, че мнозинство – най-лесно, най-конструктивно при тази конфигурация на парламента – може да се получи с ГЕРБ".

Кирил Петков пък написа във Фейсбук, че "имаме нужда от редовно и проевропейско правителство час по-скоро" и няма да позволят "България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си".

Според него "автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс... в производство на политически компромати". По думите му гарант за това са хората на площада - за вторник в 18,30 часа пред президентството е насрочен протест под мотото "България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички!".

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова ГЕРБ в декларация от трибуната на парламента да не участват в общо управление на ПП-ДБ.

"Тази порочна сватба, която я виждаме последните няколко дни през медиите, ако се случи при това недоверие на обществото, ще сме свидетели точно на онова, на което бяхме свидетели на 10 януари 1997 г., а именно - българските граждани ще нахлуят тук, в тази сграда", каза Карадйъ.

Коментар пред журналисти направи и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който каза, че от тяхна гледна точка решението на ГЕРБ да не прекратят напълно преговорите е "слабо и вредно".

"Ние на разговори с хора, които са държавни изменници, няма да стъпим", добави той.

Преди седмица номинираната от ГЕРБ Мария Габриел върна първия мандат неизпълнен. Тогава стана ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се договорили за експертно правителство с ротационни премиери, като първо премиер трябваше да бъде Николай Денков, а Мария Габриел да заема поста вицепремиер и външен министър.

Междувременно обаче преговорите бяха замразени от ГЕРБ заради запис от заседание на ПП, направен тайно от отцепилия се Радостин Василев. В него се чува как членове на партията обсъждат различни теми, сред които ротационния формат с ГЕРБ, предстоящите местни изброри и нуждата от смени на ръководните кадри в службите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG