Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Победата на Украйна да се затрудни". Това е залогът на Радев вторият мандат да не бъде реализиран според ПП


Николай Денков каза, че смята да върне мандата изпълнен, въпреки че според президента не трябва да го реализира
Николай Денков каза, че смята да върне мандата изпълнен, въпреки че според президента не трябва да го реализира

Лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) видяха "намесата на Кремъл" в опит "победата на Украйна да се затрудни" и заплаха от "диктатура" в позицията на президента Румен Радев вторият мандат за съставяне на кабинет да не бъде реализиран.

В понеделник държавният глава връчи мандата на номинирания от ПП-ДБ за премиер Николай Денков с думите, че трябва да преосмисли дали да го реализира, защото той вече е "дискредитиран". Като причина Радев посочи, записа от Национален съвет на ПП, огласен от отцепилия се депутат Радостин Василев, в който се обсъжда чистка в спецслужбите и държавната администрация. Президентът дори каза, че дава мандата, само защото конституцията го задължава.

Това се случи, след като номинираната от ГЕРБ Мария Габриел върна първия мандат неизпълнен заради договорката с ПП-ДБ за експертно правителство с ротационни премиери - самата тя и Денков. Междувременно обаче преговорите бяха замразени от ГЕРБ заради записите.

"Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на страните от Източна Европа е огромен проблем за цяла Европа", написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков след връчването на мандата.

По думите му „опитите за дестабилизация се правят чрез активиране на местни политици и засилване на автокрацията за сметка на демокрацията".

"Всичко това се прави с една единствена цел - победата на Украйна да се затрудни и Европа да отслабне“, написа още Петков.

Според него всички проевропейски сили имат задължение да спрат този процес.

Другият лидер на ПП - Асен Василев, също направи кратък коментар в социалната мрежа:

"След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента".

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ)Атанас Атанасов ​коментира, че "съгласно чл. 1 от Конституцията, България е парламентарна република" и "ние ще се борим за това да има редовна власт, излъчена от парламента".

Пред журналисти той каза, че Радев се чувства засегнат от това, че ПП-ДБ е заявила отдавна, че трябва да се промени начина, по който се управляват службите.

"В конституцията е посочено, че МС отговаря за сигурността, а тези служби в момента бяха назначени от неговото служебно правителство. Преди да бъде назначен който и да било, би трябвало да бъде проучен за надеждност, така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори", каза още лидерът на ДСБ.

„Продължаваме промяната“ (ПП) нямат морал за мандат", написа в профила си във Фейсбук пък депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. „Ако имат малко останало достойнство, трябва да напуснат политиката завинаги“, коментира още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи с думите, че "президентът Радев има право да критикува ПП-ДБ за част от изтеклите разговори, които са шокиращи, но удобно пропуска онази част от тях, които го касаят пряко".

"От записите става ясно, че ПП и г-н Радев са правили "ала бала схема за изборите" , че цялата държавна машина е работила за тях...", добавя тя в поредна атака срещу държавния глава.

Нинова отбелязва, че Кирил Петков е станал министър "в нарушение на Конституцията с протекцията и амнистията от президента", затова сега не може да бъде "морален съдник", тъй като е "създал проблемите в държавата".

"Трябва да се върви към трети мандат или към нови избори", написа в профила си във Фейсбук и лидерът на ИТН Слави Трифонов. „Станахме свидетели на най-унизителното връчване на мандат за съставяне на правителство в новата история на България. Просто Конституцията задължи Президента да даде мандат на Николай Денков", добави той.

Във вторник ще се проведе извънредно заседание на парламента, в което заради записите ще бъдат изслушани председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", директорът на Служба „Военно разузнаване“ и председателят на Държавна агенция "Разузнаване". Това ще се случи по искане на партия "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG